Loading...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ Αθήνα, 4/5/2015
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Πρωτ.73
με έδρα Αθήνα

Προς : Τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Κο Ι. Στουρνάρα

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κο Α. Τσίπρα
Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη
Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Κα Ν. Βαλαβάνη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα
Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής κ. Ν. Φράγκο
Δ/νση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών κ. Γ. Πάσχα
Πρόεδρος Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής κ. Ν. Παυλόπουλο.
Μέλη Δ.Σ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Θέμα : Συμβόλαια τοκοπληρωμής του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια

Αξιότιμε κύριε Στουρνάρα

Όπως γνωρίζετε, το ζήτημα της ανάκλησης των εταιρειών του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια βρίσκεται ακόμα σε μια μακρά εκκωφαντική και δραματική για τους ζημιωθέντες εκκρεμότητα.
Σκοπός της επιστολής μας, όμως, δεν είναι να ζητήσουμε από εσάς παρέμβαση για την λύση του προβλήματος καθώς δεν είστε ο αρμόδιος , αλλά για την άμεση, επιβεβλημένη και καθοριστική σας συμμετοχή στο ζήτημα των δανείων τοκοπληρωμής με εγγύηση ασφαλιστήρια συμβόλαια του Ομίλου Ασπίς.
Τα δάνεια αυτά είχαν συναφθεί με την συγκατάθεση και την προτροπή των τραπεζικών στελεχών των τραπεζών ASPIS BANK και EUROBANK -κυρίως- με σκοπό ίσως την είσπραξη αμοιβής από κάθε συμβόλαιο. Αυτά τα συμβόλαια ήταν φυσικά πλήρως αποδεκτά από τις τράπεζες, οι οποίες εισέπρατταν τους τόκους του δανείου κάθε μήνα από τους δανειολήπτες, ενώ η εξόφληση του κεφαλαίου θα γίνονταν στην λήξη εφάπαξ μέσω του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Δυστυχώς όμως εκατοντάδες από αυτά τα συμβόλαια δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην λήξη τους αφού προηγήθηκε η ανάκληση των εταιρειών του Ομίλου.
Οι τράπεζες όμως αντί να αντιμετωπίσουν με πνεύμα κατανόησης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς το ζήτημα, έσπευσαν να στείλουν αγωγές εναντίον των δανειοληπτών ζητώντας την άμεση καταβολή των κεφαλαίων τους.
Ο νόμος 3867/2010 ο οποίος μέσω της πολύ πρόσφατης απόφασης 3783/2014 του ΣτΕ κρίθηκε ως μηχανισμός ”κατάλληλος, πρόσφορος και συνταγματικός” έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί και να έχει αποδώσει τουλάχιστον το προβλεπόμενο 70% των οφειλομένων στους ασφαλισμένους.

Εφόσον καταβάλλονταν αυτές οι αποζημιώσεις , τότε όποιος δανειολήπτης δεν απέδιδε το κεφάλαιο στην τράπεζα ή δεν ερχόταν σε έναν έντιμο συμβιβασμό μαζί της φυσικά θα ήταν υπόλογος με τις συνεπακόλουθες νομικές συνέπειες.

Δεν είναι δυνατόν όμως οι άνθρωποι αυτοί να υποφέρουν από τις απανωτές έκνομες ενέργειες της ίδιας της πολιτείας, η οποία αφενός έκλεισε με τον χείριστο δυνατό τρόπο την δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μας χωρίς να έχει λάβει προκαταβολικά καμία πρόνοια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και αφετέρου δεν εφαρμόζει τον νόμο που η ίδια επέβαλε, για να λύσει δήθεν το θέμα.
Αυτό δεν είναι δίκαιο αποτελεί απάνθρωπη, προσβλητική και ”άνανδρη” μεταχείριση και αναδεικνύει μια πολιτεία που δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανέναν νόμο, αποδεχόμενη εθιμικά το δίκιο του ισχυρού.
Οι άνθρωποι αυτοί -πολλοί από τους οποίους φέρουν πλέον και με νόμο την ταμπέλα ”θύμα ανθρωπιστικής κρίσης” βιώνοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που όλοι ζούμε -ή σχεδόν όλοι- απαιτούν αξιοπρεπή λύση και ισονομία.
Σας απευθύνουμε λοιπόν έκκληση να παρέμβετε άμεσα και:

Να απευθύνετε οδηγία προς τις τράπεζες προκειμένου να αναστείλουν την εκδίκαση των αγωγών, ή την εκτέλεση των διαταγών πληρωμής -όπου αυτές έχουν εκδοθεί- έως ότου οι ασφαλισμένοι / δανειολήπτες λάβουν την αποζημίωση που απορρέει εκ του νόμου. Άλλωστε το ασφάλισμα των συμβολαίων αυτών είναι ήδη εκχωρημένο στις τράπεζες με τις οποίες συνήφθησαν οι δανειακές συμβάσεις. Ο Σύλλογός μας ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έχει καταθέσει στοιχεία και έγγραφα για το πρόβλημα σε συγκεκριμένο στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνοντας υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τα θέτουμε στην διάθεσή σας εφόσον τα χρειαστείτε.
Να συμβάλλετε όσο μπορείτε επικουρικά, στις εν εξελίξει προσπάθειες που γίνονται για την συνολική επίλυση του προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι που εμποδίζει την ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού και συνεπακόλουθα στερεί σημαντικότατα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επιπλέον βαραίνει την ιστορική συνείδηση της εποπτικής αρχής.

Ταυτόχρονα ζητάμε μια σύντομη συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε πιο αναλυτικά το ζήτημα και τις επιπτώσεις του σε συγκεκριμένους ασφαλισμένους, θέτοντας στην διάθεσή σας την βοήθεια του Συλλόγου μας.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος Γραμματέας

Ν. Κεχαγιάογλου Θ. Πετρίδης

2021-04-17T21:31:58+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok