Loading...

Δημοσιεύσουμε επιστολή μέλους μας η οποία απηχεί τις απόψεις και τους αγώνες του Συλλόγου μας. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι εντός των επομένων ημερών αναμένουμε την ανάρτηση του οριστικού πίνακα δικαιούχων ασφαλίσματος Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Ολόκληρη η επιστολή:

Μέσα στον κυκεώνα των τεράστιων προβλημάτων (χρέος, μνημόνια, κόκκινα δάνεια, ανεργία, φοροδιαφυγή, σκάνδαλα, άδεια ταμεία) που κληρονόμησε η Κυβέρνηση ΣυΡιζΑ από τους προηγούμενους κυβερνήτες, δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων: το ζήτημα της ανάκλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρώην Υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης χειρίστηκαν το θέμα με σκανδαλώδη και ύποπτο τρόπο. Αλλά και οι Κυβερνήσεις Σαμαρά Βενιζέλου άφησαν τους 260.000 ασφαλισμένους επί 6 χρόνια χωρίς ικανοποίηση για τις νόμιμες απαιτήσεις τους, ενώ οι αρμόδιοι φορείς δεν κατόρθωσαν να συμβάλουν στην επίλυση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος: χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι του ομίλου έχασαν τις οικονομίες τους, τις αποζημιώσεις τους και τη δυνατότητα να είναι ασφαλισμένοι για την υγεία τους .
Επί πλέον η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με ταξική μεροληψία προχώρησε κατά προτεραιότητα στην αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που είχαν συμβληθεί με την Ασπίς και την Commercial Value από την περιουσία της πρώην ΕΠΕΙΑ, δηλαδή από δημόσια περιουσία, στερώντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά σημαντικό ποσοστό οι αποζημιώσεις όλων των πρώην ασφαλισμένων των εταιρειών:

οι νοσηλευθέντες στις ιδιωτικές κλινικές αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από άλλους ασφαλισμένους που είχαν καταβάλει τα νοσήλια με δικά τους χρήματα και αναμένουν από την Εκκαθάριση να αποζημιωθούν εδώ και 6 χρόνια.
Οι ιδιωτικές κλινικές εισέπραξαν προνομιακά τις απαιτήσεις τους έναντι των ασφαλισμένων.

Το Τμήμα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του ΣυΡιζΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει :
Θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να εμπαίζονται και να ταλαιπωρούνται άλλο οικονομικά και ηθικά οι πρώην ασφαλισμένοι των εταιρειών, προχωρήσαμε άμεσα, όπως είχαμε δεσμευθεί, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικά δίκαιης και ασφαλιστικά ορθής λύσης του άλυτου προβλήματος, σε συνεργασία με την Εποπτεία και τους Εκκαθαριστές, δηλαδή:

Υπολογίστηκε το σύνολο των απαιτήσεων από συμβόλαια ζωής των ασφαλισμένων των εταιρειών
Προσκαλέστηκαν όλοι οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν δηλώσει τις απαιτήσεις τους έως και σήμερα, να το πράξουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2015
Ο πίνακας των δικαιούχων ασφαλίσματος θα δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου 2015, ώστε οι ασφαλισμένοι να προβάλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους βάσει του Νόμου όπως ισχύει
Επόμενο βήμα η προκαταβολή των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις θανάτου, υγείας, ανικανότητας.
Προχωρούμε τη διερεύνηση αναβίωσης μέρους των χαρτοφυλακίων ζωής με σκοπό τη συνέχιση της ασφάλισης των ζημιωθέντων σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία

Και καταλήγει:
Πραγματοποιούμε συντονισμένες προσπάθειες έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα άρουν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν και θα διευκολύνουν την ρευστοποίηση και αποδοτική εκμετάλλευση της περιουσίας των εταιρειών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πρώην ασφαλισμένοι.
Θεωρούμε γενική και αόριστη την παραπάνω διατύπωση και αναμένουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα παρακάτω:

Μετά την ανάρτηση του τελικού πίνακα δικαιούχων τον Οκτώβριο, να αρχίσει άμεσα η αποζημίωση στους ασφαλισμένους των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών, παρακρατώντας αποθεματικό μόνο για όσους κάνουν ανακοπή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν όσοι συμφωνούν με το ποσό που τους αναγνωρίστηκε.
Ταυτόχρονη ενεργοποίηση του νόμου 3867 ο οποίος επικυρώθηκε πανηγυρικά από την απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2014 και άμεση πληρωμή αποζημιώσεων από το Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Δεν υπάρχει καμία πρόφαση καθυστέρησης πλέον αφού το προϊόν της εκκαθάρισης θα είναι ήδη γνωστό. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής την στιγμή μάλιστα που δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό κόστος.
Ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων στην βάση του ασφαλίστρου που κατέβαλλαν και όχι σύμφωνα με τον τύπο του συμβολαίου που κατείχαν
Προτεραιότητα να δοθεί στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο (καρκινοπαθείς, χρόνια πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδιαίτερα πληγέντες οικονομικά)
Άμεση αναστολή δικονομικών ενεργειών από τις τράπεζες προς όσους διαθέτουν συμβόλαια τοκοπληρωμής με εγγύηση το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους
Αναδοχή όσων συμβολαίων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα λήξης με ειδικούς όρους που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να δώσει λύση με σαφή και έγκυρο τρόπο μέσα σε ένα εύλογο και λογικό χρονοδιάγραμμα. Τα οφέλη για την ίδια θα είναι πολύ σημαντικά, ενώ η κίνηση αυτή θα είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα έξυπνη, αφού για την επίλυση του προβλήματος δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Δημήτρης Παπαδήμος
Συνταξιούχος Τοπογράφος Μηχανικός
Μέλος Ο.Μ. Πρέβεζας ΣυΡιζΑ

dpapad1@yahoo.gr

2021-04-17T20:57:28+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok