Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαν απόψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ κ. Θεοχάρης Πετρίδης και ο οργανωτικός γραμματέας κ. Νίκος Κεχαγιάογλου στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν να λύσει το πρόβλημα τώρα, πριν οδηγηθούμε σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που θα αναγκάσει το δημόσιο να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους εντόκως και εις το πολλαπλάσιο. “Συνεργαστείτε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακούστε τις προτάσεις μας για να δοθεί λύση τώρα. Λύση είναι μόνο η αναδοχή”. Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και τόνισε ότι θα συζητήσει άμεσα το θέμα με τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη ενώ έδωσε την υπόσχεση για συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας.
Ο επίτροπος της ΕΕ κ. Μπαρνιέ μίλησε για τρεις πυλώνες εποπτείας συστημικού κινδύνου στην ΕΕ: εποπτεία ασφαλιστικών, τραπεζών και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Με το πέρας της ομιλίας του κ. Μπαρνιέ δόθηκε η δυνατότητα για τρεις ερωτήσεις. Την μία από αυτές διατύπωσε ο κ. Κεχαγιάογλου προς τον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ την έθεσε υπόψη και του κ. Μπαρνιέ: “Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας για εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως στην Ελλάδα εξαιτίας της ελλιπούς εποπτείας κατέρρευσε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και το κύρος ολόκληρου του θεσμού. Τι σκοπεύετε να κάνετε κ. υπουργέ για να λυθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα”;
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρξε έλλειμμα εποπτείας και ότι “είχαμε σαν κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε ένα δίλημμα: να καλύψουμε πλήρως τους ασφαλισμένους κάτι που θα έδινε την αίσθηση στην αγορά ότι οι κακές επιχειρηματικές επιλογές δικαιώνονται ή να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν έστω και κατά ένα μέρος οι ασφαλισμένοι δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα που θα ενοποιήσει τους εποπτικούς μηχανισμούς των τραπεζών και των ασφαλιστικών αναθέτοντας την εποπτεία στην Τράπεζα της Ελλάδος”.