Loading...

Το δημοσίευμα στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”:

“Βαριές καταγγελίες για διακομματικές ευθύνες.
Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη.
Καταγγελίες ότι κάλυπταν τη φούσκα εδώ και επτά χρόνια – Έρχονται αγωγές από 3.000 ασφαλισμένους σε 4 νυν και τέως υπουργούς – Πώς έσωσαν την τράπεζα – σαπάκι του “Παυλάρα” κοινωνικοποιώντας της ζημιές της μέσω Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει το σκάνδαλο “Ασπίς Πρόνοια” και του προκλητικού, όπως εμφανίστηκε στη Δικαιοσύνη, επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, με καταγγελίες για εμπλοκή – όπως σήμερα αποκαλύπτουμε – στην πολύκροτη υπόθεση των ονομάτων νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, πράξεις και παραλείψεις των οποίων θεωρείται πως οδήγησαν στην απόγνωση 1,2 εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους.

ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ

Παράλληλα, αρκετές από τις συγκεκριμένες ενέργειες βοήθησαν καίρια στην γιγάντωση του προφυλακισμένου επιχειρηματία, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από 25 χρόνια από ένας απλός ασφαλιστής κατόρθωσε να γίνει κυρίαρχος του κλάδου ασφαλίσεων, μέχρι και τραπεζίτης.

Το κουβάρι των ευθυνών για τα στελέχη αρχικά του ΠΑΣΟΚ ξετυλίγεται από το 2003, περίοδο όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος. Όπως σήμερα το “ΘΕΜΑ” παρουσιάζει, από έγγραφο στις 22/12/2003 της αρμόδιας για τις ασφαλιστικές εταιρίες Γενικής Γραμματείας Εμπορίου το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα. Στο έγγραφο παρουσιάζεται μια απίστευτη κατάσταση που όλως περιέργως δεν ελέγχθηκε – ως όφειλε – από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ούτε υπήρξε κάποια δικαστική παρέμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια διευθύντρια κυρία Μ. Κορωναίου αναφέρεται σε 65 γραπτές καταγγελίες (σ.σ.: πέραν των τηλεφωνικών) και για πράξεις “που δεν συνάδουν με την ασφαλιστική νομοθεσία”. Τι καταμαρτυρούσαν δηλαδή ήδη από το 2003 στον κ. Ψωμιάδη; Κυρίως ασφαλιστήρια συμβόλαια Unit Linked (το περίφημο προϊόν ASPIS BOND), για τα οποία η εταιρία καθυστερούσε την αιτούμενη καταβολή εξαγοράς – ενώ θα έπρεπε βάσει της νομοθεσίας να είναι άμεση.

Τα παραπάνω περιήλθαν στην γνώση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δεν παρενέβη και, αν και η “φούσκα” ήταν εμφανής, αφέθηκε η υπόθεση να “κρεμάσει”. Μάλιστα, ήταν η περίοδος κατά την οποία ο γνωστός για τα ολυμπιακά του αισθήματα Παύλος Ψωμιάδης “όλως τυχαίως” επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, η οποία ανήκε στην εκλογική περιφέρεια του τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς κ. Πέτρος Σελέκος δήλωσε σχετικά: “Το τεράστιο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια διαψεύδει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το προκλητικό κλισέ ότι – δήθεν – “όλοι μαζί τα φάγαμε τα λεφτά”. Πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλήρωναν, επί δεκαετίες και με συνέπεια, ασφάλιστρα στις εταιρίες Ψωμιάδη δεν έφαγαν τα λεφτά κανενός. Όπως προκύπτει από τα αδιάσειστα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, ο οποίος πρόσφατα συμπληρώθηκε, επί σειρά ετών οι αρμόδιες κρατικές αρχές και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους είχαν επίσημη και λεπτομερέστατη πληροφόρηση για το πραγματικά εντυπωσιακό χρηματοοικονομικό άνοιγμα του ομίλου”.

Ο κ. Σελέκος τονίζει ακόμη πως “επί σειρά ετών παρακολουθούσαν με προκλητική αναισθησία το άνοιγμα αυτό να μεγαλώνει, ώστε σήμερα να υπερβαίνει τα 600.000.000 ευρώ. Για τους προαναφερμένους λόγους και επειδή η αστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυταπόδεικτη, στο άμεσο μέλλον θα εγερθούν χιλιάδες αγωγές από εξαπατηθέντες Έλληνες ασφαλισμένους.

Οι αγωγές αυτές θα στραφούν εναντίον των υπεύθυνων ανώτατων κρατικών αξιωματούχων προκειμένοι οι ίδιοι, ως φυσικά πρόσωπα και με τις ατομικές τους περιουσίες, να αποκαταστήσουν μέρος της ζημίας που προκάλεσαν στη νεοελληνική κοινωνία και στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης”.

Ο Σαχινίδης και οι αγωγές που έρχονται

Όμως και το σημερινό ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο. Όπως μας τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Ζημιωθέντων Ασπίς κ. Νίκος Κεχαγιάογλου “εξαιτίας του κ. Σαχινίδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος”. Παράλληλα προσθέτει: “Υπήρξε ολιγωρία αφού στο μεσοδιάστημα της θητείας ΠΑΣΟΚ άρχισαν να φυλλορροούν οι καλοί φάκελοι προς τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Κοινώς καλύτερα συμβόλαια αφέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τα πάρει ο ανταγωνισμός και τα… σαπάκια, οι ασφαλισμένοι δηλαδή με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, έμειναν δίχως πρόνοια και καμία λύση”. Ο ίδιος ο κ. Κεχαγιάογλου, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατόπιν ο κ. Σαχινίδης, υπογραμμίζει: “Θα έπρεπε από την αρχή ο κ. Σαχινίδης να βρει έναν ανάδοχο, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Να ορίσει δηλαδή επόπτη και να γινόταν διαδικασία αναδοχής όλου του πακέτου της “Ασπίς Πρόνοια”. Τι έκανε ο υπουργός; Επέτρεψε το πλιάτσικο”. Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς όμως δεν μένει μόνο εδώ ως προς τις καταγγελίες, οι οποίες λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

“Στις 21/9/2009, κι ενώ η ΝΔ παραμένει στη διακυβέρνηση, υπήρξε δελτίο Τύπου το οποίο έλεγε πως βάσει νόμου οι ασφαλιστικές σχέσεις θα συνεχιστούν και κανείς ασφαλισμένος της “Ασπίς” δεν θα χάσει τα λεφτά του.

Οπότε όλοι… κοιμηθήκανε. Την 1η Οκτώβρη, πάλι από το ΥΠΕΘΟ, λέχθηκε πως εντός ολίγων ημερών θα αρχίσουν να πληρώνονται τα ασφαλιστήρια. Αφότου όμως ανέλαβε ο Φίλιππος Σαχινίδης μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 4/10/2009, έρχεται και εξαφανίζει όλα πετώντας χιλιάδες ασφαλισμένους εκτός περίθαλψης.

Ο κ. Κεχαγιάογλου συνεχίζει αναλυτικά: “Κι όλα αυτά ενώ δημοσίως έλεγε πως… το κράτος έχει συνέχεια. Μιλάμε για καταστροφικό εμπαιγμό χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι θα κινηθούν εις βάρος του υφυπουργού με προσωπικές αγωγές. Θα είναι μάλιστα ο πρώτος που θα βρεθεί στη σχετική λίστα, καθώς μας κορόιδεψε κατάμουτρα. Θα του ζητήσουμε την προσωπική του περιουσία μέχρις τελευταίου ευρώ. Το ίδιο θα κάνουμε και για τους κυρίους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργο Αλογοσκούφη μέσω επτά ομαδοποιημένων αγωγών από τουλάχιστον 3.000 θιγόμενους.

Τα στοιχεία που θα φέρουμε στο δικαστήριο είναι συντριπτικά. Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να πληρώσουν. Κι όχι με απλές δηλώσεις ή επειδή ο κόσμος δεν τους ψηφίζει και δεν εκλέγονται, αλλά να πληρώσουν με τα λεφτά και τις περιουσίες τους”.

2021-05-12T07:23:05+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok