Loading...

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την πλημμελή εποπτεία της Ασπίς Πρόνοια, εμπρός σε ένα κατάμεστο ακροατήριο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστικό όργανο συζητάει αγωγικό δικαίωμα εναγόντων εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Ο δικηγόρος της κυβέρνησης ζήτησε μετά επιτάσεως αναβολή της συζήτησης για μετά το 2015 επειδή δεν έχει προλάβει καν να αρχίσει να μαζεύει έγγραφα που αφορούν την υπόθεση!

Αν και υπήρξε αίτημα για μικρή αναβολή -και για διαφορετικούς λόγους- από νομικό παραστάτη , το δικαστήριο γνωμοδότησε ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και αποφάσισε την άμεση συζήτηση της υπόθεσης.

Υπήρξαν 5 πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις από τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες, τα κυριότερα σημεία των οποίων είναι τα εξής:

· Τονίστηκε η υποχρέωση των εποπτικών αρχών για την εξασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων καθώς και η επιρροή που εξασκούσε ο Π. Ψωμιάδης στα κέντρα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός νόμου και να εκδίδει ομολογιακά δάνεια από το 2001 χωρίς κανέναν έλεγχο.

· Έγινε ανάλυση εις βάθος των 7 παραλείψεων / παρανομιών του Ελληνικού Δημοσίου και των ελεγκτικών του οργάνων, με πολύ εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και πλήρη ανάλυση συγκεκριμένων συνταγματικών παραβάσεων και παραβιάσεων άρθρων του συντάγματος και της Ελληνικής νομολογίας

· Δόθηκαν πραγματικά παραδείγματα των παρανομιών του Π.Ψωμιάδη μέσω διαφόρων εταιρειών (Capital, Bride, Aspis Holding) ή αγορών εκτάσεων γης με πλασματικές υπεραξίες (πχ στα Ίσθμια ή στην Εύβοια).

· Τονίστηκαν με ιδιαίτερη ευκρίνεια και με συγκεκριμένα παραδείγματα οι ανά έτος από το 2002 και μετά κραυγαλέες παρανομίες της ασφαλιστικής εταιρείας η οποία παρόλα αυτά έπαιρνε συνεχώς το πιστοποιητικό φερεγγυότητας ”από το 2002 είχε μηδενίσει η ρεζέρβα και όμως έπαιρνε πιστοποιητικά κάθε χρόνο..”

· Επισημάνθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο οι κατάφορες παραβιάσεις ειδικών διατάξεων και το γεγονός ότι η εποπτεία δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια αλλά συγκεκριμένη πρακτική και νομολογία η οποία δεν εφαρμόστηκε. Ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για την υπόθεση μέχρι τώρα αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες ζημιωθέντες.

Έπειτα μίλησε ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου ο οποίος ανέφερε τα ισχύοντα σε άλλες χώρες και Ηπείρους ”στο Αγγλοσαξωνικό δίκαιο δεν υπάρχει ευθύνη του επόπτη” προσπαθώντας να ταυτίσει τους ασφαλισμένους με επενδυτές και να ρίξει μερίδιο ευθύνης για την επιλογή τους στους ασφαλισμένους!! Έκανε νύξη επίσης και για μερική αποζημίωση αναγνωρίζοντας μερική ευθύνη του κράτους στα πλαίσια της εποπτείας του.

Ο πρόεδρος της έδρας έδωσε διορία μέχρι τις 10/04/2014 έτσι ώστε να κατατεθούν τα υπομνήματα για μελέτη από το 7μελές τμήμα μη λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις του Δημοσίου.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι εκφράστηκαν με πληρότητα τα επιχειρήματά μας, με εξαιρετική σαφήνεια και αλληλοσυμπλήρωση από όλους τους εκπροσώπους των ζημιωθέντων. Επίσης θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν οι αιτιάσεις των εκπροσώπων του Δημοσίου για άλλη μια μακροχρόνια αναβολή που θα έστελνε ”την μπάλα στην εξέδρα”.

Εντούτοις πρέπει να περιμένουμε με λίγη υπομονή τις επίσημες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ελπίζοντας στην ουσιαστική μας δικαίωση.-μην ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι ”δημόσιο δικάζει δημόσιο”.

Ο Σύλλογός μας παράλληλα με την πολύ ουσιαστική βοήθεια και το πλήθος στοιχείων που έχει δώσει στους νομικούς μας παραστάτες όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να αγωνίζεται και για την πολιτική λύση του προβλήματος -παρά το γεγονός ότι η πολιτεία ”αγοράζει αγρόν” όλα αυτά τα χρόνια -καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις οι οποίες εξασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ζημιωθέντων, προσπαθώντας να αποκαταστήσει μια κραυγαλέα αδικία που όμοιά της δεν συνέβη ποτέ σε κανένα κράτος δικαίου.

Εντός της εβδομάδας θα ενημερωθείτε για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας, που ήδη έχουμε προαναγγείλει, στην διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις και θα αποφασιστεί η μελλοντική μας στάση.

2021-04-19T07:19:00+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok