Loading...

Η παρούσα επιστολή θα σταλεί σε όλους τους Βουλευτές αύριο

Έχουν περάσει 9 μήνες από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια και οι άτυχοι ασφαλισμένοι της εταιρείας έχουν μείνει με τις τότε ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ότι ‘’κανένας ασφαλισμένος δε θα χάσει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει’’. Δυστυχώς από τότε ως σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, στους οποίους προστέθηκαν και οι ασφαλισμένοι της Commercial Value, να υποφέρουν κυριολεκτικά στερούμενοι υπεραναγκαίες παροχές υγείας, συντάξεις γήρατος και αναπηρίας, σημαντικότατες ασφαλιστικές παροχές, ενώ αγωνιούν για τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει από τους κόπους μιας δύσκολης ζωής.

Το ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια αποτελεί ένα εν δυνάμει πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Δημιουργήθηκε από την εγκληματική συνύπαρξη ενός αδίστακτου επιχειρηματία με τους διαχρονικά πολιτικούς προϊστάμενους υπηρεσιών σε θέσεις κλειδιά οι οποίοι κάθε χρόνο επιβεβαίωναν την οικονομική φερεγγυότητα της εταιρείας, παραπλανώντας συνειδητά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Το σκάνδαλο συνεχίζεται εμφατικά και κατά τους μήνες που ακολούθησαν την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια δικαιολογώντας υποψίες για συνέχιση της καταλήστευσης των κόπων εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

Προς το παρόν όμως το σημαντικότερο όλων είναι η άμεση απόδοση στοιχειώδους δικαιοσύνης προς τους κατόχους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα αφού στερούνται ουσιωδέστατες ασφαλιστικές παροχές.

Το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί σε λίγες μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αγνοεί προκλητικά την διαχρονική ευθύνη της πολιτείας για την εγκληματική πλημμελή εποπτεία του υπερευαίσθητου χώρου των ασφαλειών ζωής και φορτώνει την εκκρεμότητα αποκλειστικά στην ασφαλιστική αγορά και στους παθόντες ασφαλισμένους. Η τακτική αυτή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μαζικές προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα υποχρεωθεί στο τέλος να πληρώσει με σημαντικότατους τόκους υπερημερίας την αυταπόδεικτη αστική του ευθύνη, επιβαρύνοντας κι άλλο τον ήδη καταταλαιπωρημένο Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Ταυτόχρονα αυτοί οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο θα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι οι οποίοι δεν θα έχουν την πολυτέλεια μακροχρόνιων δικαστικών περιπετειών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Οι τροποποιήσεις που προτείνουμε να γίνουν στον υπό κατάθεση νόμο έτσι ώστε να καταστεί δίκαιος και βιώσιμος είναι οι εξής:

-Κάλυψη από την πολιτεία του υπολοίπου της διαφοράς που προκύπτει από το ποσοστό αναπλήρωσης που θα παρέχει το υπό σύσταση εγγυητικό ταμείο και μέχρι το 100% των ποσών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, συν το νόμιμο τεχνικό επιτόκιο.

Το ποσόν αυτό είναι μικρό και μπορεί να διακανονιστεί σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι κρατικοί προϋπολογισμοί των επομένων 4-5 ετών.

-Πρέπει στην κάλυψη να συμπεριληφθούν ρητά και ξεκάθαρα το σύνολο των συμπληρωματικών καλύψεων (νοσοκομειακά και προσαρτήματα) διότι η διατύπωση δεν είναι σαφής και δημιουργεί παρερμηνείες.

-Η αύξηση των ασφαλίστρων νοσηλευτικών προγραμμάτων στους μη ασφαλίσιμους που θα έχει δικαίωμα να κάνει ο ανάδοχος θα πρέπει να είναι 5-10% το πολύ γιατί αυτοί οι άνθρωποι συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή είναι μεγάλης ηλικίας και ήδη τα συμβόλαιά τους έχουν ακριβύνει πολύ λόγω της ωρίμανσης. Πρέπει να οριστεί ξεκάθαρα πότε κάποιος θεωρείται μη ασφαλίσιμος έτσι ώστε να μην προκύψουν καταχρηστικές πρακτικές από τον ή τους ανάδοχους

-Να υπάρξει εναλλακτικό πλάνο εφόσον δεν υπάρξει αναδοχή

-Τα δικαιώματα των διαμεσολαβούντων πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως από τον ανάδοχο χωρίς να θεωρηθεί ασυμβίβαστη τυχόν υπάρχουσα συνεργασία με άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Ευελπιστούμε στην βοήθειά σας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα. Τα μέλη και το επιστημονικό επιτελείο του Συλλόγου μας θα βρίσκονται στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια ζητηθεί.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

2021-05-13T13:59:28+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok