Loading...

Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε σήμερα στον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος έδειξε την πρόθεσή του να παρέμβει για το ζήτημα της Ασπίς: 05/04/2012
ΘΕΜΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΜΙΛΟΥ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Το ζήτημα του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια είναι διαχρονικό και οι ευθύνες για την εγκληματική εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών είναι διακομματικές. Στην ουσία το πρόβλημα άρχισε από το 2002, γιγαντώθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ 2005-2009 και δεν λύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η λύση ήταν ‘’εύκολη’’ εφόσον ο κύριος Σαχινίδης είχε δεχτεί να προσεγγίσει διεθνώς εφαρμοσμένες μεθόδους τις οποίες του είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς η μη αυτονόητη εφαρμογή ‘’win win win’’ λύσης και η επιλογή ‘’loose loose loose’’ λύσης μόνο ερωτηματικά και υπόνοιες προκαλεί αφού όπως φαίνεται ο χορός εκατομμυρίων μέσω των αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων των ανακληθεισών εταιριών δίνει και παίρνει.
Στην πιο αναλυτική παράθεση που σας επισυνάπτουμε μπορείτε να ενημερωθείτε καλύτερα.
Οι συνέπειες της μη λύσης είναι πλέον ξεκάθαρες. Η κάθετη πτώση των ασφαλίστρων σαφώς και δεν είναι θέμα μόνο της οικονομικής κρίσης – απεναντίας σήμερα, με τα τεράστια προβλήματα του κοινωνικού μας ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, η ιδιωτική ασφάλιση θα έπρεπε να μεγαλουργεί. Είναι κυρίως ζήτημα αξιοπιστίας του θεσμού με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις αφού όσοι φεύγουν από τις ιδιωτικές εταιρείες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ τα έσοδα του δημοσίου από κέρδη και φόρους ασφαλίστρων εξανεμίζονται.

Ο Σύλλογός μας ζητάει από εσάς μια ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κινήσει τα νήματα και θα οδηγήσει στην λύση. Συγκεκριμένα:

· Το μείζoν πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα πάρει δάνειο το εγγυητικό κεφάλαιο το οποίο συστάθηκε με τον νόμο 3867/2010 κεφάλαιο Β, έτσι ώστε να αρχίσει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων κατά 70%. (3867, άρθρο 2 παρ.5). Ο ίδιος νόμος άρθρο 10 παρ.3 όπως και ο 4002 άρθρο 17 παρ.4 ορίζουν ότι το εγγυητικό μπορεί να πάρει δάνεια γι αυτόν τον σκοπό με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως μας έχει μεταφερθεί, το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμα κι απέναντι σε έναν αξιόχρεο οργανισμό όπως είναι το Εγγυητικό κεφάλαιο.
· Μια λύση θα ήταν να εξηγηθεί το ζήτημα στην τρόϊκα διότι αποτελεί πρόβλημα συστημικού κινδύνου ισότιμου του τραπεζικού ζητήματος το οποίο ανακεφαλαιώνεται με πακτωλούς δισεκατομμυρίων. Δεν είναι εύλογο να δοθεί ένα υπό-πολλαπλάσιο κεφάλαιο για να χρηματοδοτηθεί το εγγυητικό και να δοθεί μια λύση που θα ανακουφίσει την ασφαλιστική αγορά και θα προσδώσει πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη στην Ελληνική οικονομία;
· Ένα άλλο ζήτημα είναι η αποτίμηση των προϊόντων unit linked τα οποία αφορούν 67.000 συμβόλαια κυρίως μικροαποταμιευτών (δηλαδή περίπου 200.000 ανθρώπους) τα οποία με μια ακατανόητη απόφαση έχουν αποτιμηθεί στο 5% της αξίας τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι όλα αυτά τα προϊόντα ενσωμάτωναν εγγυήσεις. Όλα τα υπόλοιπα προϊόντα των εταιρειών έχουν αποτιμηθεί σωστά οπότε η επιλεκτική εξαίρεση των μικροαποταμιευτών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα

Τα υπόλοιπα ζητήματα είναι μεν σημαντικά αλλά θα λυθούν εφόσον βρεθεί λύση για τα μείζονα.
Πρέπει να ξέρετε ότι στην γραμματεία του Συλλόγου μας βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω από 5000 αιτήσεις για άμεση προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο φέρει αυταπόδεικτη ευθύνη για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι είναι προτιμότερο:

· να βρεθεί λύση για να πληρώσει το Εγγυητικό,
· ή να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας, καταταλαιπωρώντας και ξεφτιλίζοντας εν τω μεταξύ χιλιάδες πολίτες σέρνοντάς τους στα δικαστήρια επί πολλά χρόνια για να αποδείξουν το αυτονόητο;

Κύριε Υπουργέ
Αυτή τη στιγμή ηγείται του ΠΑΣΟΚ ένας ιδιαίτερα ευφυής και δημιουργικός πολιτικός άνδρας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το πρόβλημα και να δρομολογήσει μια λύση. Σας δίνετε μια ευκαιρία να πιστωθείτε έστω και τώρα την λύση ενός προβλήματος που αφορά τους κατόχους 260.000 συνολικά ασφαλιστηρίων συμβολαίων δηλαδή περίπου 1.000.000 κόσμο που πλήττεται άμεσα ή έμμεσα. Εσείς προσωπικά διακρίνεστε για την κοινωνική σας ευαισθησία και ξέρετε πόσο υποφέρουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Θέλουμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος και επιπλέον να κανονίσετε ένα ραντεβού του Συλλόγου μας με τον κύριο Βενιζέλο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Νίκος Κεχαγιάογλου
Οργανωτικός Γραμματέας
Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

2021-04-28T07:45:48+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok