Loading...

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

Μόνο με αυτά τα λόγια θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τη στάση που κράτησε , κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Υφ. Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Με κατάμεστα τα θεωρεία της Βουλής, οι ασφαλισμένοι και ασφαλιστές περίμεναν εναγωνίως να ακούσουν δια στόματος του κ. Σαχινίδη τη λύση που προτείνει η Κυβέρνηση στο μέγα πολιτικό – κοινωνικό – ηθικό σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
Αντί όμως λύσης, είδαν τον κ. Σαχινίδη να αντιδρά νευρικά και με οργή στις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων Βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όλες οι τοποθετήσεις αλλά και οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Υφυπουργός ήταν ουσιαστικές και αφορούσαν την καρδιά του προβλήματος.
Ο κ. Κ. Μαρκόπουλος της ΝΔ είπε: Η Κυβέρνηση δεν θέλει να αποζημιώσει τους Ασφαλισμένους. Η πρόταση του περιορισμού των αποζημιώσεων στο 50% είναι απαράδεκτη. Η μετατόπιση του προβλήματος μετά 7 χρόνια, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση… τότε αν ζουν οι ασφαλισμένοι…θα εισπράξουν και τι θα εισπράξουν… Τα φιλέτα τα πήραν ήδη ορισμένες Εταιρείες. Το «κουφάρι» που θα απομείνει τι να το κάνουμε!

Οι κ.κ. Ε. Κεφαλογιάννης και Ε. Αυγενάκης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν επίμονα από τον κ. Σαχινίδη να δώσει λύση στο πρόβλημα τώρα , χωρίς να χαθεί τίποτα από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ,έκανε και μία άλλη αποκάλυψη. Επανέλαβε δήλωση του Υφυπουργού ότι δεν υπήρχε συνεννόηση με το προηγούμενο ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών!

Η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη πρότεινε να καλυφθούν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων στις δυο εταιρείες χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού, δηλαδή από την υπόλοιπη ασφαλιστική αγορά.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μάκης Βορίδης είπε : «Ο Λαός περίμενε να δώσετε πρώτα λύση στο πρόβλημα, και μετά να καταλογίσετε ευθύνες. Ο νόμος 3790/2009 είναι εν ισχύ, υφίσταται και το Κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Τις αναλαμβάνετε αυτές τις ευθύνες, ναι ή όχι; Επικαλεστήκατε ότι υπάρχει Ευρωπαϊκό νομικό κώλυμα το οποίο δεν επιτρέπει τη χρήση του νόμου και μέχρι σήμερα δεν παρουσιάσατε κανένα έγγραφο που να το επιβεβαιώνει… Στην προσπάθειά σας να ρίξετε ευθύνες στη ΝΔ, ομολογήσατε ότι αναλαμβάνετε και την Αστική Ευθύνη της αναποτελεσματικής Εποπτείας που ασκήθηκε από το επίσημο Κράτος! Αν βρίσκατε τρόπο να ρυθμίσετε τώρα το πρόβλημα, δεν θα κινδυνεύατε να αντιμετωπίσετε αγωγές που θα κοστίσουν πολύ περισσότερο, μιας και αποδέχεστε την Αστική Ευθύνη του Κράτους. Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τον νόμο 3790/2009 μέχρι σήμερα;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον κ. Υφυπουργό. Είπε στην εισήγησή του: Η συμπεριφορά του Υφυπουργού είναι απαράδεκτη. Είστε εδώ, τόνισε, να δώσετε απαντήσεις και όχι να κατηγορείτε άλλους για το πρόβλημα. Το Κράτος δεν αλλάζει, οι Κυβερνήσεις αλλάζουν! Έχετε εγκληματικές παραλείψεις. Όταν γίνατε Κυβέρνηση, δεν γνωρίζατε το πρόβλημα; Σε μια ερώτησή μου στις 19/11/2009 απαντήσατε ότι θα εφαρμόσετε τον νόμο 3790/2009. Την ίδια απάντηση έδωσε γραπτώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΕΙΑ κ. Βάσσης. της προηγούμενης Κυβέρνησης. Υπάρχουν εγγυήσεις υπέρ των ασφαλισμένων. Μετά ανακαλύψατε το τέχνασμα της δήθεν αντικοινοτικής διάταξης, ότι δεν επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να εγγυώνται τις υποχρεώσεις των Εταιρειών.

Σε απάντηση όλων των παραπάνω ο κ. Σαχινίδης εξήγγειλε ότι θα καταθέσει τις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου για την παροχή κινήτρων στις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, το βασικότερο από τα κίνητρα είναι η ανάληψη της υποχρέωσης κάλυψης μέρους του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου από το συνιστώμενο με τον προτεινόμενο νόμο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής.
Πρόταση της κυβέρνησης είναι η υποχρέωση αυτή να φτάσει μέχρι και το 50%.
Κατά τον κ. Σαχινίδη, στην παρούσα συγκυρία δεν είναι δυνατόν να μετακυληθούν στον φορολογούμενο οικονομικά βάρη που πηγάζουν από τις παθογένειες της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης.
«Συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να εγγυηθεί για να καλύψει το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου ζωής και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μια τέτοια εγγύηση θα μπορούσε να κριθεί ότι αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία», υπογράμμισε
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Σαχινίδης ήρθε εντελώς απροετοίμαστος για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, ενώ προτείνει λύσεις που δε θα δώσουν ούτε ένα ευρώ στον κόσμο, δεδομένου ότι ούτε αναδοχή μπορεί να υπάρξει από άλλες εταιρείες ενός κανιβαλισμένου χαρτοφυλακίου, ούτε φυσικά μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα πάρει κάτι μετά από 7 χρόνια από την εκκαθάριση της εταιρείας. Μάλλον θα κληθεί να συνεισφέρει κιόλας…

2021-05-13T19:34:05+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok