Loading...

Η παρούσα επιστολή στάλθηκε στον κύριο Σαχινίδη και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους Βουλευτές και τα ΜΜΕ

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ

Περιμέναμε με πολύ αγωνία την συνεδρίαση της Βουλής την 10η Μαϊου 2010 προκειμένου να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης για το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value από το οποίο θίγονται άμεσα ή έμμεσα πάνω από 1.000.000 πολίτες της χώρας μας.

Με μεγάλη μας έκπληξή διαπιστώσαμε ότι η μόνη προετοιμασία που είχατε κάνει για την συζήτηση αυτή ήταν σχετικά με την απόδοση ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπερασπιστήκατε ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν δίνει καμία απολύτως εξασφάλιση στους ζημιωθέντες. Ακόμα και το εντελώς απαράδεκτο ποσοστό 50% που ισχυριστήκατε ότι θα δοθεί, προϋποθέτει αναδοχή από άλλη ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει αφού το υγιές χαρτοφυλάκιο των εταιρειών που ανεκλήθησαν έχει κατά-λεηλατηθεί από τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες.

Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσαν επίσης οι αναφορές σας περί αναλυτικού διαλόγου που έχει προηγηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους ‘’τους οποίους δέχεστε όποτε σας το ζητήσουν’’ ενώ η πράξη δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εάν μας είχατε δεχτεί έστω και μια φορά σε διάλογο μαζί με το επιστημονικό μας επιτελείο θα σας παρουσιάζαμε την λύση την οποία προτείνουμε, η οποία δεν έχει κανένα άμεσο δημοσιονομικό κόστος, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί αυτό το κόστος να συμψηφιστεί σε βάθος χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδίδονταν κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ οι χιλιάδες ανασφάλιστοι-ασφαλισμένοι θα ηρεμούσαν και δεν θα βρίσκονταν υπό το διαρκές άγχος και την ανασφάλεια την οποία βιώνουν καθημερινά.

Αντί όμως να μας ακούσετε και να συζητήσετε μαζί μας, προτείνετε μια ‘’λύση’’ που προκαλεί τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σε βάθος χρόνου και ασύλληπτη ταλαιπωρία για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ήδη καταταλαιπωρημένων συμπολιτών μας. Ενώ παραδέχεστε δημόσια την αστική ευθύνη του δημοσίου, παράλληλα δεν συμπεριλαμβάνετε πουθενά στην ‘’λύση’’ σας αυτή την αυταπόδεικτη ευθύνη. Δείχνετε ότι θέλετε να διώξετε το πρόβλημα μακριά σε άλλους υπουργούς και σε άλλες κυβερνήσεις προκαλώντας σωρεία αγωγών και απαιτήσεις που θα πληρώσει βαριά ένας μελλοντικός κρατικός προϋπολογισμός.

Παράλληλα είναι απορίας άξιον πως δέχεστε ελαφρά τη καρδία την άρνηση των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην επίλυση του προβλήματος, την στιγμή που αυτές είναι οι μόνες ωφελημένες από την άκοπη και εύκολη πρόσκτηση ενός τεράστιου μεριδίου αγοράς (12%) το οποίο έμεινε ξαφνικά ‘’ορφανό’’, ενώ ταυτόχρονα στρατολογούν αφειδώς τους ασφαλιστές τους καρπούμενες τις αναδρομικές τους ικανότητες, τα χαρτοφυλάκιά τους και τις μελλοντικές τους εργασίες.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ. Σαν πολίτες μιας πολιτισμένης χώρας έχουμε απαίτηση να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Η υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value δεν είναι υποθέσεις ‘’ανάμεσα στις χίλιες’’. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μαζί με τις τράπεζες υπάγονται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες σε υπερ-εποπτεία διότι αφορούν υπερ-ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας και της ατομικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι στις προθέσεις σας η διαιώνιση του ζητήματος. Παρακαλούμε πολύ να σκύψετε άμεσα πάνω από το πρόβλημα πριν πάρει εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεισφορά.

Με εκτίμηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

11/05/2010

2021-05-13T19:28:21+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok