«Πλήρωνα για χρόνια την Ασπίς και τώρα δεν έχω ευρώ για το άρρωστο εγγόνι μου»
Ανθρώπινα δράματα στη σκιά του μεγάλου «κανονιού» της ασφαλιστικής εταιρείας. Κραυγές απόγνωσης από χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν όλες τις οικονομίες τους. Ωστόσο, οι φωνές τους δεν εισακούονται από την κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του μπροστά στο δράμα τους.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ το «ημερολόγιο θανάτου» των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συντελέστηκε ποτέ στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά παίρνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης στο θέμα, δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες μετά το πολύκροτο λουκέτο. Κάθε μέρα που περνά προστίθεται και μία ακόμα τραγική ιστορία στο πολυσέλιδο υπόμνημα θλίψης που συντάσσουν οι ένα εκατομμύριο ζημιωθέντες της εταιρείας του προφυλακισμένου επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, αναδεικνύοντας νέες πτυχές του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια χιλιάδων συνανθρώπων μας.
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ
manolisgalanis@protothema.gr
Η περίπτωση του κ. Σπύρου Φαϊτά είναι χαρακτηριστική των ανθρώπινων δραμάτων που εκτυλίσσονται στη σκιά του «κανονιού» του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια διατήρησε προνομιακές σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες, γεγονός που τον βοήθησε καταλυτικά στην επιχειρηματική γιγάντωσή του.Το περασμένο καλοκαίρι, ο συνταξιούχος από τη Νίκαια πληροφορείται ότι η σύζυγός του έχει προσβληθεί από καρκίνο, ενώ λίγους μήνες αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με την είδηση ότι η τρίχρονη εγγονή του πάσχει από νευροβλάστωμα. Ο ίδιος, μέσα στη βαθιά στεναχώρια του, είναι αδύναμος να συμβάλλει οικονομικά στην πρωτοφανή δοκιμασία της οικογένειάς του, αφού όλες του οι οικονομίες βρίσκονται στα άδεια πλέον ταμεία της Ασπίς Πρόνοια. «Πώς
μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος όταν δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο εγγονάκι του ούτε ένα ευρώ, επειδή κάποιοι μας έφαγαν σε μια νύχτα τους κόπους μιας ζωής;» διερωτάται ο κ. Φαϊτάς, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας λέει με νόημα: «Αξιότιμοι κύριοι, πέρα από τους αριθμούς υπάρχουν και οι άνθρωποι».
Το «ημερολόγιο θανάτου» των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, οι οποίοι έχασαν κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα στερούνται ακόμα και τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την οποία κατέβαλαν τα ασφάλιστρά τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά καιόλων των μελών του Κοινοβουλίου. Μέσα στη μακρά λίστα ονομάτων υπάρχει και αυτό της κυρίας Φανής Χατζηπαναγιώτου, η οποία όταν πρόσφατα αντιμετώπισε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, η εταιρεία του κ. Ψωμιάδη δεν κάλυψε, ως όφειλε, τις
οικονομικές της υποχρεώσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Το ίδιο έγινε και μετά τη μόνιμη ολική ανικανότητα του συζύγου της ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το παζλ συμπληρώθηκε με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, ύψους 150.000 ευρώ, που έγιναν καπνός στις στάχτες της Ασπίς Πρόνοια. «Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημά μας», λέει η κυρία Χατζηπαναγιώτου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ».
Η ζωή της κυρίας Ισμήνης Ιωάννου άλλαξε όταν έχασε τη μοναχοκόρη της και έναν χρόνο αργότερα τον γαμπρό της καλούμενη να αναθρέψει μόνη τα πέντε της εγγόνια. Στη δοκιμασία της αυτή ποτέ δεν φανταζόταν ότι τα χρήματα που εμπιστεύτηκε στην εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη για να μεγαλώσει τα εγγόνια της θα έκαναν φτερά και η ίδια θα βρίσκεται σήμερα σε απόγνωση. «Μου κατέστρεψαν
την οικογένειά μου. Πρέπει με κάποιον τρόπο να αποδοθεί το δίκαιο».
ΝΙΚΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ
«Ζητάμε να δοθεί πολιτική λύση»
Από την πλευρά του, ο οργανωτικός γραμματέας του συλλόγου ζημιωθέντων της Ασπίς κ. Νίκος Κεχαγιάογλου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για τη σοβαρή αυτή υπόθεση επικεντρώνει την κριτική του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, «από την οποία εισπράττουμε μία άκρατη αλαζονεία και απάθεια που φτάνει στα όρια του παραλόγου. Βρίσκονται σε εξέλιξη συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες τις οποίες έχουμε γνωστοποιήσει στον αρμόδιο υπουργό και δεν έχει κάνει δυστυχώς απολύτως τίποτα. Βλέπει το θέμα μας σαν μια ενοχλητική μύγα που θέλει να φύγει από πάνω του».
Ο κ. Κεχαγιάογλου, αφού σημειώνει ότι «δεκάδες φορές έχουμε ζητήσει ραντεβού από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά ο ίδιος επιδεικνύει μια εντελώς απάνθρωπη συμπεριφορά», διευκρινίζει: «Εμείς δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ, αλλά να δοθεί πολιτική λύση αναδοχής».
ΖΗΤΟΥΝ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
5.000 αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου
Η μη επίλυση της υπόθεσης της Ασπίς, εκτός των όσων αναφέρθηκαν, έχει ως αποτέλεσμα να συρθεί το Ελληνικό Δημόσιο στις αίθουσες των δικαστηρίων ύστερα από τη μαζική κατάθεση αγωγών εις βάρος του από τους ζημιωθέντες ασφαλισμένους. Στις περίπου 5.000 αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές του Ιουνίου, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, γίνεται λόγος για πλημμελή εποπτεία και αμελή διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος από την πολιτεία. Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου των ζημιωθέντων της ασφαλιστικής εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη, κ.Πέτρος Σελέκος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», αναφέρει ότι «μονόδρομος για όλους τους ασφαλισμένους είναι η άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μη χάσουν τα δικαιώματά τους, λόγω παραγραφής, και να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο».
Ο κ. Σελέκος κάνει λόγο για «παραβατική επιχειρηματικότητα» η οποία «προκαλεί τεράστια ζημιά στη νεοελληνική κοινωνία και την υγιή αγορά και υποστηρίζεται φανερά από ένα περιθωριακό, αλλά ισχυρό μέρος του πολιτικού συστήματος». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «επί σειρά ετών και αδιαλείπτως, το κράτος χορηγούσε πιστοποιητικά φερεγγυότητας στην ασφαλιστική εταιρεία Ασπίς Πρόνοια εξαπατώντας με τον τρόπο αυτόν τους Ελληνες ασφαλισμένους, αναφορικά με τη χρηματοοικονομική αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα αυτής της επιχείρησης. Σήμερα δε, δεκαοκτώ μήνες μετά την κατάρρευση της Ασπίς, το κράτος αγνοεί προκλητικά την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων συμπολιτών μας, πλήττει την αξιοπιστία της υγιούς ασφαλιστικής αγοράς και μεροληπτεί επικίνδυνα υπέρ των τραπεζικών επιχειρήσεων».
http://www.protothema.gr/files/1/kyriakatikoPDF/322soma.pdf σ. 40