Loading...

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με τις εποπτικές αρχές στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο πρόεδρος κ. Πετρίδης, ο οργανωτικός γραμματέας κ. Κεχαγιάογλου καθώς και ο εκπρόσωπος από την Κρήτη κ. Δερμιτζάκης είχαν σύσκεψη με τον διευθυντή της Δ.Ε.Ι.Α. κ. Βογιατζή καθώς και με τον νομικό σύμβουλο της ΤτΕ κ. Παυλόπουλο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα μέλη του ΔΣ παρέδωσαν τις προτάσεις του Συλλόγου για επίλυση του προβλήματος και εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους για την διαφαινόμενη εξαίρεση ορισμένων προγραμμάτων από την ανάρτηση που “φαίνεται να γίνεται” την επόμενη εβδομάδα. Τα συνολικά αποτελέσματα της συνάντησης θα αναρτηθούν σύντομα. Ακολουθεί η επιστολή που παραδόθηκε στον κ. Βογιατζή:

ΘΕΜΑ: Συνολική τοποθέτηση και προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών

Αξιότιμε κύριε Βογιατζή

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου 3867/2010 μέσω του 4002/2011, παρά την θετική τους χροιά δεν δίνουν καμιά ουσιαστική προοπτική επίλυσης του ζητήματος το οποίο καταταλαιπωρεί επί 2 χρόνια τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.

Τα θετικά σημεία που διακρίνουμε είναι τα εξής:

Η δυνατότητα του Εγγυητικού Ταμείου να δανείζεται ομόλογα απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο, λύνει το πρόβλημα της μελλοντικής χρηματοδότησης του Ταμείου, αφού ο δανεισμός μέσω του τραπεζικού συστήματος με την εγγυοδοσία του Δημοσίου δεν είναι εφικτή με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα.
Η μη εμπλοκή των τυχόν αναδόχων ασφαλιστικών εταιρειών σε δικαστικές διαμάχες με τους ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών ή άλλων εναγόντων, αποτελεί θεωρητικά μια πολύ καλή και αναγκαία ρύθμιση
Τέλος θετική χαρακτηρίζεται η ρύθμιση η οποία βάζει ορόσημο το έτος 2024 για την οριστική λήξη του ζητήματος με την καταβολή του 70% των υποχρεώσεων μέσω του Εγγυητικού Ταμείου.

Εντούτοις δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση ουσιαστικής επίλυσης του θέματος παρά μόνο μια νέα επίπονη χρονοτριβή με αποτέλεσμα το μαρτύριο των ασφαλισμένων να παρατείνεται. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παράταση του χρόνου προκήρυξης διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας για τον Μάρτιο του 2012!

Είναι δεδομένο ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρείται αδιανόητο να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες. Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 όπως πολύ έγκαιρα είχαμε προτείνει εξ αρχής. Εκείνη την εποχή το χαρτοφυλάκιο ζωής ήταν ενεργό και οι ασφαλισμένοι είχαν ακλόνητη την ασφαλιστική τους συνείδηση. Σήμερα ή πολύ περισσότερο τον ερχόμενο Μάρτιο τι θα πάρει ο υποψήφιος ανάδοχος; Ασφαλισμένους – ‘’κουρέλια’’ – οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι να πάρουν τα λεφτά τους και να μην ακούσουν ποτέ ξανά για ασφαλιστικές εταιρείες. Για ποιο λόγο θα πειστεί μια ασφαλιστική εταιρεία να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια από την οποία θα έχει μόνο να χάσει; Αφού λοιπόν η διαδικασία της αναδοχής είναι ήδη καμένη, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα παράτασής της.

Αυτό όμως που λυπεί περισσότερο όλους τους ασφαλισμένους, είναι η άρνηση του Ελληνικού Δημοσίου να αναγνωρίσει τις βαρύτατες ευθύνες του για την εγκληματική έλλειψη εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα να φορτώνει όλο το βάρος στο Εγγυητικό Ταμείο που ούτε καν έχει σταθεί στα πόδια του.

Οι προτάσεις μας συνοψίζονται στα εξής:

Το Δημόσιο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την πλημμελή εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών, πρέπει να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει μεταξύ του ποσοστού κάλυψης του Εγγυητικού Ταμείου και της περιουσίας των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών με έκδοση ομολόγων λήξης 2024. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και οι ασφαλισμένοι δεν θα υποστούν ‘’κούρεμα’’ των δικαιωμάτων τους τα οποία έχουν χτιστεί με κόπο και ιδρώτα δεκαετιών χωρίς ποτέ να αρνηθούν να πληρώσουν τα ασφαλιστήριά τους. Δεν μπορεί παρά να γίνει άμεση σύγκριση με την υπόθεση της PROTON BANK η οποία σώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Το αίσθημα αδικίας των ασφαλισμένων των εταιρειών ζωής είναι συντριπτικό και οι απορίες απολύτως εύλογες.
Η τελευταία ελπίδα να βρεθεί ανάδοχος ασφαλιστική εταιρεία ή εταιρείες είναι η ενεργοποίηση της πρόσφατης πρότασής μας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών την οποία σας επισυνάπτουμε.
Να ξεκαθαριστεί αμεσότατα αν υπάρχει ενδεχόμενο ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την αναδοχή. Εφόσον δεν υπάρχει τότε πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Ταμείο. Πρέπει να προηγηθούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και σταδιακά βάσει ενός λογικού και εύλογου χρονοδιαγράμματος οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με σειρά λήξης των απαιτήσεών τους.
Το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί απευθείας στο Εγγυητικό Ταμείο. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένουν οι ασφαλισμένοι την λήξη της εκκαθάρισης.
Πρέπει να βρεθεί υπέρ-επειγόντως λύση για τους ασφαλισμένους στον κλάδο υγείας οι οποίοι παραμένουν όμηροι μην μπορώντας να ασφαλιστούν πουθενά αλλού, είτε επειδή έχουν προβλήματα υγείας είτε επειδή έχουν προχωρημένη ασφαλιστική ηλικία. Προτείνουμε τον επιμερισμό τους σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έτσι κι αλλιώς βγήκαν κερδισμένες, αφού μοιράστηκαν όλους τους υγιείς ασφαλισμένους των ανακληθεισών εταιρειών.
Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι η αποτίμηση των unit linked προϊόντων θα γίνει σε πραγματικές τιμές μεριδίου και όχι σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έδιναν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό αποτελεί μια ακόμα αδικία εις βάρος αυτών που είχαν ακέραια ασφαλιστική συνείδηση και πλήρωναν προσηκόντως και επιμελώς τα ασφάλιστρά τους. Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι περιπτώσεις την στιγμή που αφορούν την ίδια εταιρεία η οποία εποπτευόταν από την ίδια αρχή και πολύ περισσότερο όταν όλα τα συμβόλαια είναι σε ισχύ.

Θέτουμε υπόψη σας ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η προσφυγή θα είναι καθολική εφόσον δεν δοθεί μια δίκαιη και αξιόπιστη λύση. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι τεράστιο ενώ ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση θα σέρνεται κι αυτή στις αίθουσες των δικαστηρίων με ότι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή μπορεί να αποτραπεί προς όφελος όλων εφόσον κυριαρχήσει η λογική και η δημιουργική σκέψη.

Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να επιβάλλετε μια δίκαιη απόφαση που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, ο οποίος έχει προκληθεί από εντελώς αδικαιολόγητους χειρισμούς σε ένα ζήτημα που σε άλλες πολιτισμένες χώρες ούτε καν θα είχε απασχολήσει τους ασφαλισμένους και την κοινή γνώμη. Δείχνοντας καλή θέληση, κυρίως στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της μεγαλύτερης έντασης που θα δημιουργηθεί με την ουσιαστική εξαίρεση των κλασσικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, των Unit Linked, αποτιμώντας τα ως τιμή μεριδίων, σας ζητούμε να μην δεχθείτε την εισήγηση του επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής ως έχει γι’ αυτό το θέμα. Η τοποθέτηση του επόπτη ότι βασίζεται στον Ν. 3746, Άρθρο 53 παρ. 5 είναι αν όχι επικίνδυνη αλλά ολέθρια για την αγορά. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο σήμερα στην ασφαλιστική αγορά. Αν ως εποπτική αρχή δεχθείτε κάτι ανάλογο ανοίγετε το «Κουτί της Πανδώρας» και από την μεριά σας για την οικονομική κατάρρευση μόνο των ελληνικών εταιρειών. Προσδοκούμε στην κατανόησή σας και στην αποκατάσταση της διαφαινόμενης αδικίας έχοντας την αρωγή όλων μας, που με την γνώση και την εμπειρία μας μπορούμε, αν θέλετε κι εσείς, να συμβάλλουμε στην σύντομη λύση του προβλήματος.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία προσδοκώντας σε σύντομη λήξη αυτής της επίπονης δοκιμασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που συνεχίζουν να υποφέρουν επί 2 συνεχή χρόνια.

Με ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο σας

Ο πρόεδρος
Θεοχάρης Πετρίδης

Ο οργανωτικός γραμματέας
Νίκος Κεχαγιάογλου

2021-05-03T13:28:43+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok