Loading...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ

Χθες το απόγευμα , 15/4/2010 και στα πλαίσια της συζήτησης του ν/σ του Υπ. Οικονομικών «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην τροπολογία που κατέθεσε, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του ενός εκατομμυρίου περίπου άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια, παρουσία και του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη Φίλιππου.

Αρχίζοντας την τοποθέτησή του και απευθυνόμενος στον κ. Υφυπουργό, του υπενθύμισε ότι ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , κάτι για το οποίο δεν διαφωνεί κανένας μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, και ότι με αυτή τη συνέχεια του κράτους πρέπει να αντιμετωπιστούν, και με συνέπεια όμως ,οι καταστάσεις και τα προβλήματα των χιλιάδων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Ανέφερε ότι η τροπολογία την οποία κατέθεσε και για την οποία ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό να κάνει δεκτή , έχει σαν αντικείμενο την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την επιβίωση των χαρτοφυλακίων ζωής μετά την ανάκληση λειτουργίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Επεσήμανε ότι στόχος των διατάξεων είναι να καλυφθεί το σημαντικό κενό δικαίου της ιδιωτικής ασφάλισης κατά τρόπο όμως αποτελεσματικό και ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους και σε κάθε περίπτωση συμβατό με το οικονομικό σύνταγμα αλλά και το κοινοτικό δίκαιο.

Συνέχισε αναφέροντας ότι από τις 21/9/2009 , όταν και ανακλήθηκε από την ΕΠΕΙΑ η άδεια λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, έχουν δημιουργηθεί 800.000 θιγόμενοι ασφαλισμένοι και περίπου 3.000 ασφαλιστικοί υπάλληλοι και διαμεσολαβούντες. Επειδή έχουν περάσει ήδη 7 μήνες, κρίνεται καθοριστική η άμεση λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθούν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο ακέραιο επί σειρά ετών στις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι της εταιρείας και εμπιστευόμενοι μάλιστα τις νόμιμες άδειες της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, εναπόθεσαν σε αυτή τις αποταμιεύσεις τους αλλά και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Τόνισε στον κ. Υφυπουργό ότι το νέο σχέδιο νόμου που αυτός προωθεί, σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Μάλιστα η προοπτική περικοπής του ποσού της αποζημίωσης κατά 50% δεν αμβλύνει το πρόβλημα . Απεναντίας εφαρμόσιμη και ρεαλιστική πρόταση είναι η εκκαθάριση της εταιρείας σε λειτουργία χωρίς να χαθεί κανένα δικαίωμα των ασφαλισμένων. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης στην πράξη συνεπάγεται την ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι οι παροχές των συμβολαίων θα ικανοποιηθούν άμεσα και θα ισχύσουν χωρίς να ανασταλεί κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα των ασφαλισμένων.

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις της τροπολογίας , πρώτη και βασική αρχή της ρύθμισης αυτής είναι η προστασία των ασφαλισμένων μέσω της άμεσης , απρόσκοπτης αλλά και αζήμιας συνέχισης των ασφαλιστικών τους σχέσεων. Δεύτερη και εξ ίσου σημαντική αρχή της τροπολογίας είναι η κοινωνικά και οικονομικά δίκαιη και εύλογη κατανομή της ζημίας που προκύπτει από την αναστολή λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας. Αφενός το Δημόσιο που παρέλειψε την άσκηση της οφειλόμενης κρατικής εποπτείας και αφετέρου οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες επωφελούνται και πλουτίζουν αδικαιολόγητα από την επιλεκτική και αδάπανη ανάληψη του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρείας που έπαψε να λειτουργεί.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε στον κ. Υφυπουργό ότι το ζήτημα της ΑΣΠΙΣ καθυστερεί, και ότι καθυστερεί η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να πάρει ΤΩΡΑ. Η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί να πάρει αποφάσεις παρά το ότι, την ανάγκη εξεύρεσης λύσης έχουν υποδείξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης . Γεγονός είναι η αναβλητικότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση . Το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά καθώς η υπό εκκαθάριση επιχείρηση δεν έχει έσοδα , παρά μόνο διογκούμενα έξοδα μιας και κάθε μέρα που η εταιρεία δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ,συσσωρεύονται νέες απαιτήσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αυγενάκης και απευθυνόμενος στον κ . Υφυπουργό τόνισε « ότι στο ζήτημα πρέπει να δώσετε επιτέλους λύση εσείς κ .Υπουργέ »

Σχόλιο : Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος για την λύση του προβλήματος Υφυπουργός της Κυβέρνησης , αν και του παρουσιάστηκε, μέσω της τροπολογίας, μια ολοκληρωμένη πρόταση που επιλύει άμεσα το ζήτημα ,δεν έλαβε θέση ,αφήνοντας μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη, παρατείνοντας την αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και δείχνοντας το αδιάφορο και μη κοινωνικό πρόσωπο της Κυβέρνησης

2021-05-14T14:11:55+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok