Loading...

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Εντατικές ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προσπάθειες των μελών του Συλλόγου μας προς πάσα κατεύθυνση για την οριστική διευθέτηση του χρόνιου ζητήματός μας.
Η κυριότερη, κρισιμότερη και πιο σπουδαία εξέλιξη των ημερών μετά από πολλές επαφές που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και τους εκκαθαριστές των εταιρειών, είναι η εκπεφρασμένη πλέον βούληση από το Υπουργείο, να λυθούν οριστικά θέματα αγκάθια που απειλούσαν να τινάξουν την οποιαδήποτε λύση στον αέρα. Τα θέματα αυτά είναι:

Άρση της δέσμευσης της περιουσίας του Ομίλου Ασπίς. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, η περιουσία του Ομίλου ήταν δεσμευμένη κατά 50% από το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που έθετε την διαδικασία εκκαθάρισης σε ουσιαστική αδράνεια
Απαλλαγή του Ομίλου από φορολογικά βάρη. Η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία του Ομίλου επέφερε δυσβάστακτη φορολόγηση, η οποία ήταν τόσο μεγάλη που πολύ σύντομα δεν θα έμεναν καθόλου αποθέματα για τους ασφαλισμένους. Η υπόσχεση / δέσμευση που έχουμε πάρει είναι ότι η περιουσία του Ομίλου θα διατεθεί προς όφελος των ασφαλισμένων χωρίς κανένα φορολογικό βάρος.
Η εξωδικαστική διαιτησία για θέματα απαιτήσεων της εταιρείας προς τρίτους ή ανακοπών που θα προκύψουν μελλοντικά. Μια και μόνο ανακοπή είναι ικανή να καθυστερήσει την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων. Η εξωδικαστική τους διευθέτηση μέσω διαιτησίας θα εξοικονομήσει τεράστιο χρόνο.

Εκτός των ανωτέρω πολύ σημαντική είναι και η ολοκλήρωση της καταγραφής από τους εκκαθαριστές, εκατοντάδων παραμέτρων -ανά κατηγορία συμβολαίων και επί συνόλου- που προσδιορίζουν τις υποχρεώσεις του Ομίλου Ασπίς απέναντι στους ασφαλισμένους, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι σύμμετρες χωρίς να αδικηθεί κανείς.
Οι καταγραφές αυτές είναι διαφορετικές από αυτές που έκανε ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής κ. Παντελίδης ο ρόλος του οποίου ήταν να προετοιμάσει / αναμορφώσει το χαρτοφυλάκιο με σκοπό την αναδοχή των συμβολαίων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας είχε επικρίνει έντονα αυτή την διαδικασία διότι αποτελούσε χρονοτριβή και έξοδα μόνο, αφού όπως αποδείχτηκε ήταν αδύνατον να βρεθεί ανάδοχος τρία χρόνια μετά την ανάκληση των εταιρειών.
Ο ρόλος του επόπτη εκκαθάρισης είναι διαφορετικός διότι μέσω των δικών του οριστικών πινάκων θα προκύψουν τα ποσά των αποζημιώσεων ανά συμβόλαιο. Η δουλειά που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και παρατηρήσεις, είναι σωστή και γρήγορη δεδομένου του όγκου των θεμάτων που επεξεργάζονται οι άνθρωποι της εκκαθάρισης.

Μεγάλης σημασίας συνάντηση είχαμε αυτή την εβδομάδα με τον νέο πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, ο οποίος μας τόνισε την έντονη επιθυμία του να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην επίλυση του ζητήματος, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ας ελπίσουμε να συνδράμει θετικά διότι το ζήτημα αυτό πρώτα από όλους θίγει την Ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Συμπερασματικά, εφόσον πραγματοποιηθούν γρήγορα όπως μας έχουν υποσχεθεί οι προανεφερθείσες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα εισέλθουμε στο τελευταίο στάδιο το οποίο θα είναι οι αναρτήσεις των πινάκων δικαιούχων. Πρώτα θα αναρτηθούν όσοι είχαν απαίτηση προ των ανακλήσεων των εταιρειών και μετά οι υπόλοιποι.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένουμε θα προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις. Ήδη έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Οικονομικών η ομάδα των δικηγόρων η οποία θα συντάξει τον νέο νόμο. Η ελεύθερη περιουσία των δύο εταιρειών είναι αρκετά μεγάλη για να αρχίσουν να δίνονται κάποιες αποζημιώσεις. Επιπλέον περιμένουμε να προστεθούν σε αυτήν κεφάλαια από το Εγγυητικό κεφάλαιο όπως προσδιορίζει ο νόμος 3867 αλλά και από το δημόσιο. Το δημόσιο πρέπει να συνεισφέρει στην λύση έστω και σε μακροχρόνιο ορίζοντα δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα αφού ο βασικός υπαίτιος για την δημιουργία του προβλήματος ήταν ο ελεγκτικός μηχανισμός για τον οποίο πλήρωναν φόρους οι Έλληνες πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση στις αρχές του φθινοπώρου και δεδομένου των εξελίξεων, προσανατολιζόμαστε σε σύγκλιση έκτακτης συγκέντρωσης ή και Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσουμε για τις τελικές μας κινήσεις
Τα γραφεία του Συλλόγου μας θα παραμείνουν κλειστά τον Αύγουστο, αλλά εφόσον προκύψουν εξελίξεις θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Σας ευχόμαστε καλές διακοπές εντός ή εκτός του τόπου κατοικίας σας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια

2021-04-19T16:12:30+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok