Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η πρότασή μας για την λύση του προβλήματος είναι η εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία χωρίς να απολεστεί κανένα απολύτως δικαίωμα των ασφαλισμένων. Η εφαρμογή της πρότασης /τροπολογίας στην πράξη θα τρέξει ως ακολούθως ή με μερικές παραλλαγές αυτής:
-Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι οι παροχές των συμβολαίων θα ικανοποιηθούν άμεσα και θα ισχύσουν χωρίς να απολεστεί οποιοδήποτε ουσιαστικό δικαίωμα των συμβαλλομένων.
-Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αρχίζουν να εισπράττονται κανονικά
-Η εταιρεία (Ασπίς Πρόνοια) αρχίζει να λειτουργεί κανονικά υπό επιτροπή διαχείρισης και με περιορισμένο λειτουργικό κόστος καθώς και με σύμβουλους αξιοποίησης των αποθεματικών, της περιουσίας της και του ενεργητικού που προκύπτει από τις νέες εισπράξεις.
-Δίνονται κίνητρα για να παλιννοστήσουν τα συμβόλαια που έχουν μετακινηθεί σε άλλες εταιρείες (π.χ. δεν θα πληρωθεί το εξάμηνο που παρήλθε)
-Εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασφαλιστών, προκειμένου να στηρίξουν την διαδικασία (προμήθειες και αμοιβές χαρτοφυλακίου)
-Παγώνουν για εύλογο χρόνο οι εξαγορές συμβολαίων. Δίνονται κίνητρα για να μην εξαγοραστούν τα συμβόλαια πριν την πενταετία (π.χ. μια μικρή ενίσχυση του επιτοκίου). Πληρώνονται μόνο οι λήξεις και οι αποζημιώσεις που έχουν τρέξει ως σήμερα.
-Οι τρέχουσες αποζημιώσεις και οι λήξεις συμβολαίων πληρώνονται από τις εισπράξεις και τα αποθεματικά της εταιρείας. Η ρευστότητα εξασφαλίζεται είτε με τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας είτε με δάνειο επί εγγυήσεως του αποθεματικού.
-Παράλληλα οργανώνεται με προσοχή και τάξη η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου σε αναδόχους ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες θα μεταφερθούν ποσοστιαία και αντίστοιχα αποθεματικά. Οι εργαζόμενοι απορροφούνται αναλογικά από τις αναδόχους ασφαλιστικές εταιρείες.
-Το εγγυητικό ταμείο που δημιουργείται έχει – κατ΄ ουσίαν – αναδρομική ισχύ και αρχίζει να πληρώνει μόλις τελειώσουν τα αποθεματικά της εταιρείας και μέχρι ύψους κεφαλαίου που θα έχει συμφωνηθεί
-Το κράτος θα αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις μετά το πέρας των υποχρεώσεων του εγγυητικού ταμείου συμπληρώνοντας τα υπάρχοντα κενά. Στην ουσία η καταβολή πληρωμών από το δημόσιο θα αρχίσει μετά από πολλά χρόνια ενώ ως τότε μπορεί να έχει μειωθεί κατά πολύ το ποσό της συμμετοχής του μέσω αξιοποίησης των κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων ενώ μπορεί ακόμα και να έχει συμψηφιστεί.
Η λύση αυτή είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας η οποία επιμερίζει δίκαια το κόστος της ανάκλησης:
-Οι ασφαλισμένοι διατηρούν τα δικαιώματά τους αλλά αναγνωρίζοντας την δεινή δημοσιονομική θέση του κράτους δεν σπεύδουν να εξαγοράσουν άμεσα τα συμβόλαιά τους
-Οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ωφελούνται άμεσα από την ανάκληση των αδειών διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς τους και απορροφώντας το δίκτυο πωλήσεων των ανακληθεισών εταιρειών, συμφωνούν στην αναδρομική ισχύ του εγγυητικού κεφαλαίου το οποίο συνεισφέρει πολύ ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος. Παράλληλα δηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και δίνουν ανάσα ζωής στον θεσμό ο οποίος περνάει σημαντικότατη κρίση.
-Η πολιτεία αναγνωρίζοντας τις διαχρονικές της ευθύνες για την πλημμελή εποπτεία του πολύ ευαίσθητου χώρου των ασφαλειών ζωής συνεισφέρει στο τέλος στην οριστική επίλυση του προβλήματος.