Loading...

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή απαντήσεων από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, σήμερα το πρωί παραδόθηκε από τον Σύλλογο στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα η παρακάτω επιστολή και κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους που ασχολούνται με το θέμα μας:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ Αθήνα, 30/5/2013
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΡ.ΠΡΩΤ .51
με έδρα Αθήνα

Προς : ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κον ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

Γενική Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών Κα Χ. Παπακωνσταντίνου
Διευθυντή Υπουργού Κο Α. Σκέρτσο
Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής Κο Κ. Μασούρα
Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής Κα Τριάντη
Διευθυντή ΔΕΙΑ της ΤτΕ Κο Σ. Ζάρκο
Νομική Υπηρεσία ΔΕΙΑ Κο N.Παυλόπουλο
Επόπτη εκκαθάρισης ΑΣΠΙΣ –C/V Κο K.Παπακωστόπουλο
Εκκαθαριστή ΑΣΠΙΣ-C/V Κο Γ. Ραουνά
Σύμβουλο εκκαθάρισης Κα Ε. Καράμπαλη

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Ο Σύλλογός μας έχει εγκαίρως καταθέσει (από τις 29/03/2013) υπόμνημα με τις προτάσεις μας στον Διευθυντή της ΔΕΙΑ κο Ζάρκο και το επιτελείο του.
Έκτοτε αναμένουμε απάντηση επί των προτάσεων αυτών η οποία εδώ και δύο μήνες αγνοείται.
Λάβετε υπόψη σας ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ζημιωθέντες έχουν ήδη ξεπεράσει όλα τα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών τους.
Η κατάταξη της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως με περηφάνια διατείνεστε ότι ανήκουμε, νομίζουμε ότι συνεπάγεται και αντίστοιχη μεταχείριση για τους επίσης καταταγμένους σε αυτήν πολίτες της.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα λάβει τέλος αυτό το εξαντλητικό μαρτύριο για όλους μας κι ότι εσείς θα συμβάλετε στην επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού κοινωνικού προβλήματος.
Περιμένοντας όμως τις τελικές προτάσεις από το Υπουργείο, θέτουμε υπόψη σας ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, περιμένοντας ταυτόχρονη επίλυσή του.

Στο άρθρο 2 παρ. 1δ του νόμου 3867/2010 διατυπώνεται ότι ”τα 9/10 της περιουσίας της πρώην ΕΠΕΙΑ -σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.7 του ίδιου νόμου – μπορεί να διατίθεται για την εξόφληση των απαιτήσεων των φορέων παροχής υγείας που προέρχονται από νοσηλεία των παραπάνω ασφαλισμένων με την προϋπόθεση του περιορισμού των απαιτήσεων των φορέων αυτών κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%”.
Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση το γεγονός ότι ενεργοποιείται άρθρο του νόμου το οποίο ικανοποιεί μια συγκεκριμένη κατηγορία ”ζημιωθέντων” αγνοώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες όμηρους ασφαλισμένους.
Οι λόγοι είναι παραπάνω από προφανείς.
1. Τα χρήματα της πρώην ΕΠΕΙΑ είναι δημόσια περιουσία και άρα αδιανόητο να εξυπηρετούν συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (ΑΣΠΙΣ με κλινικές)
2. Με αυτό τον τρόπο οι νοσηλευθέντες στα νοσοκομεία αυτά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άλλους που έχουν καταβάλει τα νοσήλεια με δικά τους χρήματα και περιμένουν από την εκκαθάριση να αποζημιωθούν εδώ και 3,5 χρόνια.
3. Οι κλινικές με αυτή τη ρύθμιση εισπράτουν πρώτες και με προτεραιότητα ενώ δεν έχουν κανένα προνόμιο στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Αυτές κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη τελευταία θέση των δικαιούχων αποζημίωσης, ακολουθώντας τους εργαζόμενους τους ασφαλιζόμενους και το Ελληνικό δημόσιο. Αντιθέτως με αυτή τη προκλητική ρύθμιση έρχονται σε καλύτερη θέση και από το Ελληνικό δημόσιο αλλά και από τους ασφαλισμένους.

Κατόπιν αυτών και για τη πλήρη αποκατάσταση της παραπάνω προκλητικής αδικίας προτείνουμε τα εξής:

1. Πλήρη κατάργηση της ρύθμισης αυτής και ακύρωση κάθε διαδικασίας πληρωμής των κλινικών.
2. Νέα ρύθμιση στο νόμο η οποία θα απαλλάσει τους νοσηλευθέντες στις κλινικές από οποιαδήποτε οφειλή σε αυτές και θα τοποθετεί τις απαιτήσεις των κλινικών άνευ προνομίου στην εκκαθάριση.
3. Να δοθεί εντολή στους εκκαθαριστές να αφαιρέσουν το ποσό αυτό από τις αναγνωρισμένες απαιτήσεις αποζημιώσεων.
4. Δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των απαιτήσεων αποζημιώσεων λόγω θανάτων , μόνιμων ολικών ανικανοτήτων, μόνιμων μερικών ανικανοτήτων και σοβαρών ασθενειών είναι της τάξης των 6 εκ ευρώ περίπου, το ποσό να δοθεί από τα χρήματα που άνηκαν στην πρώην ΕΠΕΙΑ. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι στους οποίους έχουν συμβεί τα πλέον δυσάρεστα γεγονότα θα τύχουν σοβαρής μέριμνας από τη πολιτεία, έστω και μετά από 3,5 έτη.

Θέτουμε στην κρίση σας την άποψη ότι είναι προτιμότερο το δημόσιο χρήμα να διατίθεται για τους πολίτες που δοκιμάζονται από σοβαρά δυστυχήματα της ζωής παρά για τους ιδιοκτήτες κλινικών και φιλοδοξούμε ότι οι προτάσεις μας θα τύχουν της θετικής ανταπόκρισης σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

2021-04-20T13:56:29+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok