Loading...

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Λόγω της μακράς θητείας σας στον ασφαλιστικό χώρο, είστε σε θέση να γνωρίζετε και να κατανοείτε καλά το ζήτημα της ανάκλησης των αδειών των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια και των συνεπειών τους.

Δυστυχώς 3,5 χρόνια μετά από την ανάκληση, οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να υποφέρουν και να ζούνε προσωπικά δράματα που συγκλονίζουν, τα οποία σαν Σύλλογος καταγράφουμε συμπάσχοντας απλώς με τους ζημιωθέντες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση έχει υποστεί κυριολεκτικά καθίζηση αφού έχει πληγεί στο πιο δυνατό της σημείο, στην εμπιστοσύνη και στην ακεραιότητα, κάτι που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους αριθμούς της ασφαλιστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να ακολουθούν αντίστροφους ρυθμούς.
Προφανώς θα γνωρίζετε τα περίφημα δελτία τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία αμέσως μετά την ανάκληση διαβεβαίωναν τους ασφαλισμένους ότι οι ασφαλιστικές σχέσεις θα συνεχιστούν, οι εργαζόμενοι θα αποκατασταθούν και κανείς ασφαλισμένος δεν θα χάσει τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει (νόμος 3790/2009).
Δυστυχώς η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009 ακύρωσε την δρομολογούμενη εκκαθάριση εν λειτουργία, η οποία ήταν η μόνη ενδεδειγμένη λύση –και διεθνώς εφαρμοζόμενη- ενώ αντί αυτής επιλέχθηκε μια βασανιστική διαδικασία –δοκιμασία για τους ασφαλισμένους- η οποία οδηγεί στην κοινή εκκαθάριση και υπολογίζεται να διαρκέσει πάνω από 15 χρόνια μέσω του νόμου 3867 / 2010.
Για να μην μακρηγορώ ο νόμος αυτός (άρθρο 2 παρ.5) ορίζει ότι το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής που συστήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αποζημιώσει σε ποσοστό 70% το μέρος της απαίτησης που δεν ικανοποιείται από την εκκαθάριση. Δηλαδή αν οι ασφαλισμένοι πάρουν 10% από την εκκαθάριση, το υπόλοιπο 90% θα καλυφθεί κατά 70% (90% Χ 70% = 63%).
Η δική μας πρόταση είναι το 70% να δοθεί τώρα και το προϊόν της εκκαθάρισης να εκχωρηθεί κατευθείαν στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Προτείνουμε επίσης να δοθούν τα ποσά σε ετήσιες δόσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία στο οικονομικό της σκέλος. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα σε εκκρεμότητα αλλά αυτό είναι το πιο δύσκολο.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι το που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώσει το εγγυητικό κεφάλαιο. Οι νόμοι 3867 (άρθρο 2 παρ. 3θ) και 4002/2011 (άρθρο 17) ορίζουν αντίστοιχα ότι το ‘’το εγγυητικό δύναται να συνάπτει δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου’’ και ‘’το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού ποσού των 200 εκ.€ με την έκδοση και παράδοση αντί μετρητών, ομόλογων αντίστοιχης αξίας’’
Όμως το μνημόνιο 2 έχει καταργήσει την δυνατότητα του Ελλ. Δημοσίου να δίνει εγγυήσεις. Υποθέτουμε ότι ο νομοθέτης με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, εξέφραζε την βούληση της πολιτείας να δώσει λύση στο φλέγον αυτό θέμα. Από την στιγμή που οι ρυθμίσεις αυτές έχουν καταστεί ανενεργές, θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες που να δίνουν λύση στο πρόβλημα.
Μέχρι τώρα χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για την εγκληματικά πλημμελή εποπτεία του Ομίλου. Σε λίγα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό εις ακέραιο και με τόκους υπερημερίας. Αν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη και λειτουργική λύση θα στραφούν όλοι προς την δικαστική οδό. Δηλαδή το πρόβλημα θα το φορτωθεί στις πλάτες του πάλι ο Ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων θα κατρακυλάει ακόμα περισσότερο.
Αν αντιθέτως βρεθεί λύση χρηματοδότησης του Εγγυητικού Κεφαλαίου τότε το πρόβλημα θα εκτονωθεί και οι συνέπειες θα είναι εμφατικά μικρότερες. Απορούμε γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζονται ισοδύναμα με τις τράπεζες, αφού και οι δύο είναι μέρη του ίδιου συστημικού πλαισίου αναφοράς.
Γνωρίζοντας τις προσωπικές σας ευαισθησίες ζητάμε την παρέμβασή σας προκειμένου να δοθεί μια άμεση διέξοδος στο πρόβλημα.
Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη. Είναι αυτοί, οι οποίοι πλήρωναν ανελλιπώς και εγκαίρως τα ασφάλιστρά τους και έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους, μέσα σε έναν σφοδρό οικονομικό χειμώνα που γι’ αυτούς έχει πολλαπλάσια σφοδρότητα.
Ο Σύλλογός μας δέχεται καθημερινά περιστατικά τα οποία μας συγκλονίζουν και φτάνουν στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε μπροστά στο δράμα αυτών των συνανθρώπων μας.
Σας απευθύνουμε έκκληση να σκύψετε κι εσείς πάνω από το πρόβλημα και να είστε βέβαιος ότι μπορείτε να βοηθήσετε.
Τα προβλήματα λύνονται από ψηλά κι από αυτούς οι οποίοι δεν έχουν χάσει τις ανθρώπινες ευαισθησίες τους.
Καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο σας.

Νίκος Κεχαγιάογλου
Οργανωτικός Γραμματέας Συλλόγου Ζημιωθέντων
από την Ασπίς Πρόνοια

2021-04-21T22:03:21+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok