Loading...

Σήμερα στάλθηκε η παρακάτω επιστολή στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα Ρόδη Κράτσα, η οποία πρόσφατα, με ερώτησή της στο Ευρωκοινοβούλιο, έθεσε το ζήτημα της εφαρμογής του Solvency II και πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση, ο Σύλλογος επικοινώνησε με το πολιτικό γραφείο της κ. Κράτσα ώστε να την ενημερώσει για το ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια. Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα, 31/10/2011

Αξιότιμη κ. Κράτσα,

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια και μέχρι σήμερα ένα εκατομμύριο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι περιμένουν μια οριστική λύση που θα δώσει τέλος στην αγωνία και την απόγνωσή τους. Οι αποταμιεύσεις τους βρίσκονται δεσμευμένες με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στα ίδια τους τα χρήματα.

Για πρώτη φορά στα διεθνή χρονικά ανακαλείται άδεια ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο ζωής και οι ασφαλισμένοι δεν αποζημιώνονται.

Οι ελληνικές εποπτικές αρχές αποδεδειγμένα έδιναν επί σειρά ετών πιστοποιητικά φερεγγυότητας στην εταιρεία με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασφαλισμένοι να νιώθουν ασφαλείς, εφόσον το ελληνικό κράτος ήταν ο εγγυητής της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής. Ωστόσο, σήμερα, οι Έλληνες ασφαλισμένοι έχουν χάσει εντελώς την ασφαλιστική τους συνείδηση, ενώ ταυτόχρονα έχει απαξιωθεί ο κλάδος των ασφαλειών που αποτελεί εξίσου σημαντικό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ελληνική πολιτεία παραμένει εδώ και δύο χρόνια αδρανής. Οι Ν. 3867/2010 και 4002/2011 (αναδοχή του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value από άλλες ασφαλιστικές εταιρείες – δανειοδότηση εγγυητικού κεφαλαίου με ομόλογα ελληνικού δημοσίου) δεν εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

Η διάσωση των καταθετών της PROTON BANK έδειξε τα ισχυρά αντανακλαστικά της κυβέρνησης η οποία προέβη σε μια αυτονόητη κίνηση προκειμένου να προστατέψει τις οικονομίες ανθρώπων οι οποίοι ουδέποτε συνέργησαν στην δημιουργία των τεράστιων ζημιών του τραπεζικού ιδρύματος. Ταυτόχρονα ενήργησε με σωφροσύνη προστατεύοντας έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου χρηματοοικονομικού συστήματος φροντίζοντας να μην καμφθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Σύλλογος Zημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια αναρωτιέται όμως γιατί η κυβέρνηση δεν ενήργησε με τα ίδια αντανακλαστικά για ένα πολύ απλούστερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί πριν καν δημιουργηθεί. Για πιο λόγο επί δύο συνεχή χρόνια οι ασφαλισμένοι των ανακληθεισών εταιρειών δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους και στις πολυτιμότατες ασφαλιστικές τους παροχές. Μήπως είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μήπως δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προσηκόντως και ανελλιπώς; Μήπως έκλεψαν τα χρήματα; Μήπως έκαναν άλλες παρανομίες; Μήπως οι πελάτες των τραπεζών απολαμβάνουν άλλα προνόμια; Μήπως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εποπτεύονται με τον ίδιο μηχανισμό που εποπτεύονται και οι τράπεζες; Μήπως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποτελούν κι αυτές έναν από τους πυλώνες του χρηματοοικονομικού συστήματος; Μήπως δεν έχει καμία σημασία για την οικονομία αν καταστραφεί η ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου;

Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο σύρετε για άλλη μια φορά στα δικαστήρια και γιατί ο Ελληνικός λαός θα πληρώσει για άλλη μια φορά εκατομμύρια ευρώ (ή δισεκατομμύρια δραχμές) εξαιτίας της ανικανότητας 2-3 ανθρώπων.

Ο Σύλλογος μας έχει κάνει ήδη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς κάθε αρμόδιο (σας την επισυνάπτουμε), η οποία γνωρίζουμε ότι έχει φτάσει στο γραφείο του κύριου Barnier. Ωστόσο, ποτέ δεν λάβαμε καμία απάντηση. Ζητάμε την βοήθειά σας έτσι ώστε το ζήτημα να αποτελέσει θέμα προτεραιότητας στην Ευρωβουλή και μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η πολλή εύστοχη ερώτησή σας σχετικά με τα νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μετά την εφαρμογή της Solvency II αποτέλεσε την αφορμή να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Εφόσον επιθυμείτε να συνεχίσετε τις παρεμβάσεις σας για τα τόσο σημαντικά ζητήματα του ασφαλιστικού πυλώνα της οικονομίας, το πρόβλημα των ανακληθεισών ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία.

Επιθυμούμε μια άμεση συνάντηση μαζί σας, έτσι ώστε να συζητήσουμε από κοντά λεπτομέρειες της υπόθεσης και να σας παράσχουμε υλικό το οποίο θα χρειαστείτε. Τα χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου και το σύνολο των ζημιωθέντων σίγουρα θα εκτιμήσουν την όποια βοήθειά σας.

Ο Πρόεδρος Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Θ. Πετρίδης Ν. Κεχαγιάογλου

2021-05-03T13:15:43+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok