Ακόμη μία επερώτηση κατατίθεται μετά τις συνεχείς επαφές του ΔΣ του Συλλόγου με βουλευτές. Παρακάτω θα δείτε την επερώτηση του βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρου Καλαφάτη.
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριθ.: 16156/11-05-2011)
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΘΕΜΑ : «Αποκατάσταση ζημιωθέντων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».
Η υπόθεση των ζημιωθέντων ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ μετά την κατάρρευση του συγκεκριμένου ομίλου, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, παρά την ψήφιση του σχετικού Ν.3867 τον Αύγουστο του 2010.
Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει η ουσιαστική ενεργοποίηση των διαδικασιών “αναδοχής” του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με συνέπεια ο συγκεκριμένος νόμος στην πράξη να παραμένει ανεφάρμοστος. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια μορφή εγγύησης από την πλευρά του κράτους, για εκείνες τις ασφαλιστικές εταιρείες, που θα ενδιαφερόντουσαν να γίνουν “ανάδοχοι”.
Όπως όλα δείχνουν, αν δεν εξασφαλισθούν οι εγγυήσεις, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης, με τους ασφαλισμένους να μπαίνουν σε χρόνια αναμονή.
Παράλληλα όμως, βρίσκονται σε εξέλιξη συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων υγείας ζημιωθέντων ασφαλισμένων της συγκεκριμένης εταιρίας, οι οποίοι καθημερινά οδηγούνται σε απόγνωση.
Την προβληματική αυτή κατάσταση επιτείνουν περιπτώσεις τραπεζικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που ζητούν από τους ασφαλισμένους, μέσω εξωδίκων, χρήματα για υπηρεσίες που τους παρείχαν και που λόγω της κατάρρευσης του ομίλου ουδέποτε αποζημιώθηκαν. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η τελευταία έκθεση του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι με συμβόλαια υγείας που έχουν δεχθεί εξώδικα από κλινικές, ενώ οι ίδιοι είχαν εξοφλήσει τα ασφάλιστρά τους στην εταιρεία, θα λάβουν αποζημίωση από 0% έως 8%!
Η απουσία υλοποίησης των προβλεπομένων στο Ν.3867/2010 και τελικά η αδυναμία επίλυσης της υπόθεσης, είναι αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στην κατάθεση μαζικών αγωγών εναντίον του ελληνικού δημοσίου για πλημμελή έλεγχο, εποπτεία και αμελή διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος από την πολιτεία.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής απέναντι σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα. Έχει χρέος να ενεργοποιηθεί, να δρομολογήσει και να εποπτεύσει άμεσα και αποτελεσματικά όλες εκείνες τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική διευθέτηση του. Έτσι οι ελπίδες των απεγνωσμένων ζημιωθέντων συμπολιτών μας θα αναπτερωθούν. Έτσι μαζί με τη δική τους αποκατάσταση και δικαίωση, παράλληλα θα αποκατασταθεί και η συνολική αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει το σχετικό Ν.3867/2010, ώστε να προβλέπεται παροχή εγγυήσεων στους “αναδόχους” του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value ;
2. Αν δεν ευδοκιμήσει η “αναδοχή”, πότε προσδιορίζεται χρονικά η έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης και ποιά θα είναι η διάρκεια της ; Θα υπάρξει αυστηρός χρονικός προσδιορισμός για την ολοκλήρωση της ;
3. Θεωρεί η κυβέρνηση δίκαιη και αποδεκτή την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου και θέσπιση πλαφόν στα 30.000 ευρώ στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value ;
4. Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε βελτιώσεις του υφιστάμενου νόμου, ώστε τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας–ανικανοτήτων να μην εξαιρούνται από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, για να διευθετηθεί και το ζήτημα εξωδίκων από κλινικές ;
5. Έχουν ενεργοποιηθεί σχετικές διαδικασίες ή δράσεις για την επαγγελματική αποκατάσταση των εκατοντάδων ασφαλιστών της Ασπίς Πρόνοια ; Αθήνα, 11 Μαΐου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης