Loading...

Πολλές επαφές έχουν γίνει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα με υψηλά ιστάμενα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών της Τράπεζας Ελλάδας του Εγγυητικού κεφαλαίου και της Εκκαθάρισης.

Όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην πλέον βιώσιμη και αξιόπιστη λύση του προβλήματος όπως κάνουμε συνεχώς από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα.

Ο Σύλλογός μας έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εφαρμογής του νόμου 3867 προτείνοντας πολλές λύσεις άμεσης χρηματοδότησής του. Δυστυχώς όμως οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν επιτρέπουν την χρηματοδότησή του με Εγγύηση του Δημοσίου, ενώ οι εισφορές που συγκεντρώνει κάθε χρόνο (10 – 12 εκ.€) οδηγούν σε λύση διάρκειας 30-40 ετών.

Η λύση που έχει προταθεί περί δημιουργίας κεφαλαίου ειδικού σκοπού (όχι αμοιβαίου κεφαλαίου) υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει εις όφελος όλων μας. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να είναι:
· Εγγύηση απόδοσης πλέον του 50% του κεφαλαίου που οφείλεται
· Σημαντικό κεφάλαιο έναρξης σαν ποσοστό επί των οφειλομένων (πλέον του 30%)
· Αποτίμηση των unit linked προϊόντων με βάση τις εγγυήσεις που προέβλεπαν και όχι την τιμή μεριδίου
· Διαχείριση υπό την επίβλεψη των Συλλόγων
· Τοποθέτηση κεφαλαίων που τυχόν επιστραφούν από την οικογένεια Ψωμιάδη
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευνοϊκές προοπτικές που υπάρχουν για ανάκαμψη της οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια, ο δρόμος αυτός ίσως αποδειχθεί ο πιο γρήγορος για την επιστροφή των κεφαλαίων μας.

Παραμένουμε πάντως επιφυλακτικοί περιμένοντας τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Γεγονός όμως είναι ότι πλέον κινούμαστε σε γρήγορους ρυθμούς και φαίνεται ότι υπάρχει βούληση για την λύση του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, προωθείται η λύση για άμεση πληρωμή του 50% των οφειλών μέχρι 2000€ για τους ασφαλισμένους της Ασπίς και μέχρι 15.000€ για τους ασφαλισμένους της Commercial Value. Δηλαδή αποζημιώσεις μέχρι 1000€ και 7,500€ αντίστοιχα. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως από το υπουργείο αν τα unit linked έχουν αποτιμηθεί με αξία μεριδίου ή με τις εγγυήσεις που ενσωματώνανε. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε τον πίνακα Παντελίδη γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του Συλλόγου θα ενημερωθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα διεξαχθεί μόλις έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πρότασης.

Όσον αφορά την ασφαλιστική αγορά, έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση αυτή αφού δεν φρόντισε να διαχειριστεί όπως επέβαλλαν οι συνθήκες το πρόβλημα των ανακλήσεων, αλλά νοιάστηκε μόνο να διαμοιράσει τα ιμάτια των εταιρειών που είχαν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Αυτό το πλήρωσαν πολύ ακριβά με πτώση παραγωγής την τελευταία τετραετία κατά 30% και αν δεν βοηθήσουν τώρα για την λύση θα το πληρώσουν ακόμα περισσότερο. Ο Σύλλογός μας έχει κάνει δεκάδες παραστάσεις και κατ’ ιδίαν επαφές με ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς προκειμένου να προωθηθεί η λύση του προβλήματος. Οι μέθοδοι σύγκρουσης που κάποιοι προτείνουν να είστε σίγουροι ότι θα κλείσουν όλες τις ανοιχτές πόρτες. Εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά ούτε κλείνουμε τα μάτια μας. Κάνουμε αυτό που νομίζουμε σωστό και αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Τα μέλη του ΔΣ είναι εθελοντές και προσφέρουν τον χρόνο τους στην υπηρεσία του κοινού αγώνα και όχι επαγγελματίες συνδικαλιστές. Αυτό που θέλουμε τώρα, αυτή την κρίσιμη εποχή είναι η στήριξη όλων και η δημιουργική συμμετοχή. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάποιους υπαίτιους για την κατάσταση αυτή ας μην τους αναζητήσουμε μεταξύ μας. Εμείς κι εσείς, άλλος πολύ άλλος λίγο άλλος λιγότερο είτε κινούμαστε πολιτικά, είτε επηρεάζουμε κάποιους είτε γράφουμε στο blog είτε ασχολούμαστε με οποιονδήποτε τρόπο με το πρόβλημα, είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί. Οι υπαίτιοι είναι όλοι αυτοί που ούτε καν ασχολούνται με το θέμα παρά το γεγονός ότι διακυβεύονται τα δικά τους χρήματα και τα έννομα ασφαλιστικά συμφέροντά τους.

Μπροστά μας έχουμε σημαντικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής λύσης όσο και σε επίπεδο δικαστικό, αφού στις 10/03 θα γίνει η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανατροπές.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε να μην ξεχνάτε την ετήσια συνδρομή στον Σύλλογο διότι τα έσοδά μας είναι οριακά -έχουμε πολλά εγγεγραμμένα μέλη αλλά δεν είναι όλοι οικονομικά ενήμεροι – διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε αν δεν συνεισφέρουν όλοι.

Δεν ευλογούμε τα γένια μας, αλλά αν δεν υπήρχε ο Σύλλογος δεν θα υπήρχε καμία διεκδίκηση. Όλοι θα πηγαίναμε σε κοινή εκκαθάριση, δηλαδή θα πληρώναμε κι από πάνω για τα έξοδα αυτής.
Στηρίξτε τον αγώνα μας γιατί μόνο έτσι στο τέλος θα κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

2021-04-19T07:51:35+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok