Loading...

Με την επιλογή οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος μείναμε τυφλοί και φαφούτηδες… Ας αλλάξουμε.

Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου*,

Σκέψεις αφιερωμένες στον κ. Προβόπουλο, τον κ. Θεόκλητο και όλους τους επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος.
Η βελτίωση του «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» στα πρώτα χρόνια άλλων εποχών παλαιάς Διαθήκης ήρθε από τους Έλληνες Φιλοσόφους και το Ευαγγέλιο του Χριστιανισμού με ανώτερες ηθικές επιταγές που εξυψώνουν τους ανθρώπους και κατ’ επέκταση είναι χρήσιμες και για τους σημερινούς όλους εμάς που κινούμεθα στον τραπεζοασφαλιστικό οικονομικό χώρο.

«Δικαιοσύνην ασκείν έργω τε λόγω τε» έλεγε ο Πυθαγόρας. Ο Αριστοτέλης στο βιβλίο «Ηθικά Νικομάχεια» αποκρούει το δίκαιο αντιποίνων. «Μη ψεύδου» νομοθετούσε ο Σόλων. «Έχθραν διαλύειν» αναφέρεται ότι είπε ο Κλεόβουλος, όπως είπε και το «Τον δε εχθρόν φίλον ποιείν». «Πράον είναι» έγραψε ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Στο βιβλίο «Έργα και Ημέραι» ο Ησίοδος αναφέρει ότι «λειη μεν η οδός προς κακότητα… μακρός δε και όρθιος οίμος προς αρετήν». Ενδιαφέρον έχει και η Συμβουλή του Σόλωνα: «πεφυλαγμένος άνδρα έκαστον, όρα μη κρυπτόν εχθρός έχων καρδίη φαιδρώ προσενέπη προσώπων» (να προσέχεις από εκείνον που έχει εις την καρδίαν του μίσος και όταν ακόμη παρουσιάζει συμπαθητική εμφάνιση). Ο Σόλων επίσης λέει ότι «πολλοί πλουτούσι κακοί» αλλά βεβαιώνει ότι δεν ανταλλάσσει τον πλούτο με την αρετή. «Ου διαμειψόμεθα της αρετής τον πλούτο». Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος είπε το «μη κακολογείν τους πλησίον». Ο Θαλής ο Μιλήσιος επίστευε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με καλύτερον και δικαιότερο τρόπο εάν δεν κάνουμε οι ίδιοι εκείνα που κατηγορούμε εις τους άλλους: «Εάν α τοις άλλοις επιτιμώμεν, αυτοί μη δρώμεν». Και ο Ισοκράτης είπε το ίδιο προς Νικοκλέα ότι εκείνα για τα οποία οργίζεσθε όταν σας τα κάνουν άλλοι αυτά να μην τα κάνετε εσείς στους άλλους. «Α πάσχοντες υφ’ έτερων οργίζεσθε, ταύτα τοις άλλοις μη ποιείτε». «Ο εσύ μισείς ετέρω μη ποιήσεις» (Ευαγγέλιο). «Μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνη» (Ευαγγέλιο-Καινή Διαθήκη). «Ειρηνεύσου με τον αντίδικό σου ταχέως». «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» κλπ.

Ίσως κάποιοι δυσφορήσουν διαβάζοντας αυτά τα γνωμικά και ηθικά παραγγέλματα λέγοντας τι είναι αυτά που γράφουμε τέτοια εποχή… Εκεί είναι και η λύση του προβλήματος. Τα διδάγματα της ιστορίας καταγράφησαν για να τα χρησιμοποιούν οι νεώτεροι επειδή τα ίδια απασχόλησαν και άλλους ανθρώπους σε άλλες εποχές και διαπιστώθηκε τελικά ότι οι επιτυχημένοι διδάσκονται από τις αποτυχίες ή επιτυχίες άλλων… Η Διοίκηση και ηγεσία είναι πρωτίστως «φιλοσοφία»… Πρακτικά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ασφαλιστική μας αγορά που εφήρμοσε τα τελευταία χρόνια το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» τυφλώθηκε και «ξεδοντιάστηκε». Οι ομάδες-παρέες-αγέλες κατασπάραξαν οι μεν τους δε. Οι άφρονες και απαίδευτοι προτίμησαν τον πλούτο αντί της αρετής και εξαφανίσθηκαν άπαντες.

Στην πρώτη μεγάλη ιστορική περίοδο της Ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης 1825-1900 στο νέο Ελληνικό κράτος το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Εβδομήντα ασφαλιστικές εταιρείες πλην της Εθνικής που πέρασε στο νέο αιώνα του 1900 καμία δεν επέζησε. Κύρια αιτία η κακή οργάνωση και ο οξύς ανταγωνισμός. Αντίθετα, κύριε Προβόπουλε και κύριε Θεόκλητε και κύριοι των ασφ. εταιρειών Ελλάδος του 2011, πριν το 1821 η ασφαλιστική δραστηριότητα των Ελλήνων εκτός περιοχών υπόδουλου ελληνισμού στην Οδησσό, Τεργέστη, Κων/πολη ήταν τόσο σημαντική που σύμφωνα με πάρα πολλές πηγές και βιβλία αποδεικνύεται ότι ήταν ο κύριος μοχλός της εξέγερσης των Ελλήνων. Είχαν αυτό που ο Γ. Τραγάκης (ΕΘΝΙΚΗ) κατέγραψε: «Η καλλιέργεια της ασφαλιστικής ιδέας συνιστά μιας ακόμα πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας της ζωής και γενικότερα των θεσμών του αρχαιοελληνικού κόσμου… όπως τόσοι άλλοι θεσμοί έτσι και αυτός των ασφαλειών, γεννήθηκαν στην Ελληνική αρχαιότητα…».

Πώς λοιπόν να πετύχουν διοικήσεις χωρίς Ελληνική Παιδεία και Φιλοσοφία; Έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε με την Ελληνική παρουσία να είναι ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ μέσα στην Ελληνική ασφ. αγορά. Με πόνο ψυχής παρατηρούμε τις συχνές αλλαγές και την αντικατάσταση από ξένους των Ελλήνων στα Διοικητικά Συμβούλια… Όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι τα νέα αφεντικά και όλοι νιώθουν το «σφίξιμο στις καρδιές» όλων αυτών των υπαλλήλων που κατέθεσαν τον ιδρώτα τους για τη δημιουργία Ελληνικών Εταιρειών…
Τι θα γίνει λοιπόν από δω και πέρα; Με «φιλοσοφίες» θα κλείσουνε οι «τρύπες» και με γνωμικά θα γεμίσουν τα ταμεία;
Απαντάμε ότι με ιδέες δημιουργείται ο πλούτος και ότι ο πλούτος δε φέρνει πάντα ιδέες. Προηγούνται οι ιδέες διοίκησης της δημιουργίας πλούτου. Αυτό το πιστεύουν όλοι οι… «συνταξιούχοι» συνήθως κατόπιν εορτής.
Τα «κέρδη» στον ισολογισμό είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η ανάπτυξη προηγείται. Χωρίς ανάπτυξη δε γίνεται τίποτα. Την ανάπτυξη την φέρνουν οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι στον ασφ. χώρο είναι χωρίς ΗΘΙΚΟ… Χωρίς μέλλον. Χωρίς Ελπίδα. Οι μέχρι τώρα «φιλοσοφίες» ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Κύριε Προβόπουλε, κύριε Θεόκλητε και κύριε Σαχινίδη που κληθήκατε να υλοποιήσετε κυβερνητικούς στόχους υπέρ του Ελληνικού λαού αξιοποιήστε τις δυνατότητες των θέσεών σας και γίνετε ηγέτες πρωταγωνιστές και όχι στρατιώτες διαχείρισης. Πουθενά στον κόσμο σ’ όλα τα κράτη δεν είχε τόσο κακή αντιμετώπιση ο ασφαλιστικός κλάδος όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δείτε τον μεγάλο αριθμό πρώην συναδέλφων σας που χάθηκαν στη λήθη της ιστορίας και ξεχωρίστε αφήνοντας έργο σας την ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού, συνδετικού ιστού στην οικονομία. Τίποτα δεν κινείται στον οικονομικό χώρο χωρίς ασφάλιση, στα προηγμένα κράτη. Μεταφορές, ναυτιλία, οικοδομή, βαριά βιομηχανία, αεροναυπηγική, τράπεζες, χρηματιστήρια, έχουν βάση την ασφαλιστική προστασία και την κάλυψη κινδύνου. Ας είναι πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού και στην Ελλάδα! Είναι βασική προϋπόθεση να πετύχει το νέο ασφαλιστικό της Ελλάδος και η κάθαρση στα νοσοκομεία.

Οι Έλληνες περιμένουν αλλαγές και όχι «μερεμέτια». Και η ΕΠΕΙΑ (πρώην) και η Τραπεζική Εποπτεία δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο… Όλοι γνωρίζουν καλά ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ όλων. Και ιστορία των Τραπεζών και η ιστορία των ασφαλιστικών έχουν «πολλούς σκελετούς» στα ντουλάπια τους. Κύριε Προβόπουλε θα γνωρίζετε κι εσείς όσα έγιναν στο Χρηματιστήριο και τις Τραπεζικές συγχωνεύσεις και τα πολιτικά παιγνίδια με τα Κοινωνικά Ταμεία και τους συνδικαλιστές του τότε και ποιοι κέρδισαν ή έχασαν… Και στην ΑΣΠΙΣ BANK έγιναν πολλά… Το παρελθόν δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο Θεός! Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το μέλλον και η ασφ. αγορά χρειάζεται μέλλον επειδή εξυπηρετεί τον Ελληνικό Λαό. Είναι μια ευκαιρία να ενωθούν οι Ελληνικές Ασφ. Δυνάμεις που σήμερα είναι κατακερματισμένες εδώ κι εκεί. Υπάρχουν αξιόλογοι επιχειρηματίες που μια «ένωσή» τους με κρατική ενίσχυση και πλαίσια θα συγκρατούσε τη μεγάλη κατηφόρα και τη «φυγάδευση» ελληνικού ιδρώτα στις αλλοδαπές εταιρείες.

Ενθαρρύνετε υπό αυστηρή εποπτεία μια συνένωση Ελληνικών εταιρειών Γενικών Ασφαλίσεων με τη δημιουργία μιας βιώσιμης εταιρείας που θα αναλάμβανε και τα «απομεινάρια» της ΑΣΠΙΔΟΣ για να μη διασκορπιστεί η περιουσία της σε συμβούλους και δικαστήρια… Είναι μεγάλη η περιουσία της ΑΣΠΙΔΟΣ και το πρόβλημά της ξεκινά… στην έλλειψη τραπεζικής εποπτείας στις χρηματιστηριακές της ακροβασίες γύρω από της ΑΣΠΙΔΑ. Δώστε κάποια κίνητρα και ισχυρή εποπτεία να σταματήσει το σφίξιμο της «θηλειάς» που πνίγει την ασφ. αγορά. «Δεν κουνιέται φύλλο» στις προσπάθειες των διαμεσολαβούντων και το ψέμα κάποιων που βγάζουν αυξήσεις ποσοστών είναι η ανακύκλωση και περιφορά συμβολαίων ΑΣΠΙΔΟΣ που όμως ΔΕΝ αυξάνει την πίτα. Η ισοπέδωση προς τα κάτω, η εξομοίωση όλων των διαμεσολαβούντων ότι είναι απατεώνες και τεμπέληδες και όσα γράφουν εναντίον τους ανεύθυνοι δημοσιογράφοι και αποτυχημένα και ανίκανα δήθεν στελέχη του χώρου του Bancassurance (κάποιοι έπρεπε να είναι φυλακή) και οι αλλαγές συμβάσεων καλών και κακών και τα πονηρά «είπα-ξείπα» των «άκαπνων» Διευθυντών Πωλήσεων είναι ένα «ΚΥΛΩΝΕΙΟ ΑΓΟΣ» που οφείλετε να σταματήσετε με μια εργασιακή ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΕΤΙΑΣ…

Δεν έχουμε ανάγκη και άλλων εκθέσεων Ιδεών. Τράπεζες, πολιτικοί, κόμματα, ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Δήμοι εξαφάνισαν δισεκατομμύρια…
Πού να σταθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Έδωσαν σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις και ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΑΝ αποταμιεύσεις! Κλείνουν ασφαλιστικές και φορτώνεται ζημιές ο Δημόσιος τομέας. Θα γνωρίζετε ότι τα Νοσοκομεία τα Ιδιωτικά συμφώνησαν να αποζημιωθούν από ΑΣΠΙΔΑ και μάλλον τα εισέπραξαν… Οι ασφαλιστές πληρώνουν και θα το γνωρίζετε κύριε Προβόπουλε και από την προηγούμενη θητεία σας. Ολόκληρος ο κλάδος των Δικηγόρων χρυσοπληρώνεται στις ασφαλιστικές εργασίες ιδίως αυτοκινήτων. Στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία, στη Γαλλία οι εκεί ασφαλιστικές βοηθήθηκαν με δισεκατομμύρια και ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ. Τολμήστε να ενισχύσετε τον ασφ. κλάδο που έχει ανάγκη στήριξης… Οι «ασθενείς» θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και οι τράπεζες σας πήραν το φάρμακό τους με τα πρώτα 28 ΔΙΣ… Ας πάρουν και οι ασφαλιστικές. Κύριε Θεόκλητε πρωταγωνιστήσετε υπέρ του κλάδου ως επικεφαλής της Πρώτης Ελληνικής Ασφ. Εταιρείας. Ο ερχομός σας στον κλάδο ας δημιουργήσει πραγματικές ελπίδες.
Περιμένουμε πράξεις ενίσχυσης άμεσα με χρηματοδοτήσεις, δάνεια, ομόλογα, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των δυσβάστακτων πάσης φύσεως εισφορών, ΦΠΑ, ΦΚΕ, φορολογήσεων…

Είναι θέμα φιλοσοφίας και όχι τόσο… οικονομικό.
Καλό 2011!

Υ.Γ.: Είναι πολύ πιο αργά από όσο νομίζετε η ελληνική επιβίωση.
Κύριε Μπράβο, κύριε Μινέττα, κύριε Κασκαρέλη, κύριε Βαλυράκη, κύριε Μελά, κύριε Γεωργακόπουλε, κύριε Σάϊα, κύριε Μακρόπουλε, κ. Μπερτσιά, κ. Σαρργηγεωργίου, κύριε Αναγνωστόπουλε, κύριε Χριστοδουλιά, κύριε Ζάχο, κ. Βελλιάδη, κύριε Λαπατά, κ. Ζορμπά, κύριε Χατζηιωσήφ κλπ, οργανωθείε επί νέας βάσεως.

*Ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 1989 έως σήμερα εκδίδει το περιοδικό “Ασφαλιστικό ΝΑΙ” και από το 2000 έως σήμερα την εφημερίδα NEXTDEAL. Από το 2007 προΐσταται του www.nextdeal.gr. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδιού ως ιδιοκτήτης του Νηπιακού Κέντρου “ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ” και της εφημερίδας “Παιδικός Σταθμός για Γονείς”. Σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου -ΕΔΙΠΤ (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων) και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού-Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

2021-05-10T13:57:44+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok