Loading...

“Aspis: Αποζημίωση €30.000 για τους ασφαλισμένους προτείνει το ΥΠΟΙΚ
Της Έφης Καραγεώργου

Να αποζημιωθούν όλοι οι ασφαλισμένοι της Aspis με το ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ, πρότεινε –σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Οικονομικών στο Σύλλογο των ζημιωθέντων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το ποσό αυτό καλύπτει το 95% των ασφαλισμένων της Ασπίδας, ωστόσο ο Σύλλογος τους, δεν συμφωνεί με την πρόταση και ζητά να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, σε δόσεις ανάλογα με τις λήξεις των συμβολαίων. Ακόμα με επιστολή του προς τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ζητά η πρώτη δόση να καταβληθεί άμεσα σε όσους έληξαν τα συμβόλαια τους και να μην είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2009 που η ασφαλιστική εταιρεία Αspis έβαλε λουκέτο και οι 250.000 ασφαλισμένοι της ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν.

Το Εγγυητικό Κεφάλαιο -που συστάθηκε με το νόμο 3867/2010, δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δώσει τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων, που αντιστοιχούν στο 70% των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η διαδικασία εκκαθάρισης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ενώ ακόμα και μηδενικό αν είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να λάβουν το 70% των οφειλομένων από το εγγυητικό κεφάλαιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συνολικό ύψος των απαιτήσεων του Ομίλου της «Ασπίς» (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value), ανέρχεται σε 964 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα 631,5 εκατ. ευρώ αφορούν τα 200.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια της «Ασπίς Πρόνοια», ενώ στα 332,6εκ ευρώ ανέρχονται συνολικά οι απαιτήσεις από την Commercial Value, από τα οποία τα 206εκ ευρώ είναι απαιτήσεις από συμβόλαια ζωής. Επίσης μεγάλο «κούρεμα» έχουν υποστεί οι αποζημιώσεις όσων είχαν επενδύσει σε προϊόντα unit linked της «Ασπίς Πρόνοια», καθώς από τα 390 εκατ. ευρώ που είναι οι αποδόσεις, το ποσό που τους αναγνωρίζεται ως αποζημίωση είναι μόλις 125εκατ. ευρώ. Και αυτό επειδή καταπίπτουν από την αποζημίωση οι εγγυημένες αποδόσεις που υπόσχονταν τα προϊόντα αυτά και η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση την τιμή του μεριδίου που είχε το συγκεκριμένο προϊόν κατά τον χρόνο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας.

Η λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών -δηλαδή αποζημίωση για όλους ύψους 30.000 ευρώ-, αφ΄ενός θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την τρόικα και φυσικά να γίνει αποδεκτή από τους ασφαλισμένους της Ασπίδας, οι οποίοι έχουν πάντα το δικαίωμα να διεκδικήσουν το σύνολο των αποζημιώσεων τους δικαστικά.

Αν το υπουργείο λάβει την έγκριση της τρόικας, τότε θα μπορέσει το Εγγυητικό Κεφάλαιο να δανειστεί με εγγύηση τα μελλοντικά του έσοδα ώστε να προχωρήσει στην άμεση αποζημιωση όλων των ασφαλισμένων με το ποσό των 30.000 ευρώ.”

2021-04-22T15:38:43+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok