Loading...

Μπρος γκρεμός και πίσω εκκαθάριση για τους… εγκλωβισμένους της Ασπίς

 

ΑΝ ΕΓΕΡΘΟΥΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΩ ΤΟΥ 50% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

 

 

ΣΕ ΕΝΑ μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από το λουκέτο της Ασπίς Πρόνοια και η είδηση για τους ασφαλισμένους είναι ότι… ουδεμία εξέλιξη υπάρχει για το πότε θα πάρουν τα λεφτά τους, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

 

Τα νεότερα είναι τα εξής: Στα τέλη αυτού του μήνα ή το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβριο ο επόπτης χαρτοφυλακίου της Ασπίς, Γ. Παντελίδης, θα αναρτήσει τους πίνακες με τις αξιώσεις των ασφαλισμένων. Μετά από αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μπροστά τους δύο μήνες για να εγείρουν ενστάσεις και ανακοπές.
Νομικό κώλυμα
Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς εύχεται οι αξιώσεις να μην ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ. Για ποιο λόγο; Ο νόμος 3867/2010 λέει ότι αν εγερθούν αξιώσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό άνω του 50% των ποσών που οφείλει η εταιρεία τότε δεν πάει κανείς σε αυτό που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στην αποζημίωση από το Εγγυητικό Ταμείο και όλοι θα περιμένουν την -πολύχρονη- διαδικασία της εκκαθάρισης για να αποζημιωθούν (τα 220 εκατ. ευρώ αποτελούν το 50% της συνολικής παραγωγής που είχε η εταιρεία ένα χρόνο πριν το κλείσιμο και πάνω εκεί υπολογίζεται το ποσοστό).
Ακόμη, όμως, και αν πάνε τα πράγματα «κατ’ ευχήν» με τις ενστάσεις, το ερώτημα «πότε θα πάρουν λεφτά» παραμένει, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το πότε θα μπουν λεφτά στο Εγγυητικό Ταμείο, το οποίο θα αναλάβει να καλύψει σε ποσοστό έως 70% τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς. Να θυμίσουμε ότι το Ταμείο μπορεί να δανειστεί μέχρι 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση ομόλογα του Δημοσίου. Τώρα, ποια τράπεζα θα δεχτεί να δώσει λεφτά σήμερα για να πάρει ομόλογα που μπορεί να «κουρευτούν»… μεθαύριο, είναι ένα άλλο θέμα. Γι’ αυτό και συζητείται πλέον μήπως τα ίδια τα ομόλογα αποτελέσουν το μέσο εξόφλησης των ασφαλισμένων.
Να επισημάνουμε ότι το θέμα με τις ενστάσεις και τον κίνδυνο να βρεθούν όλοι οι ασφαλισμένοι στη διαδικασία της εκκαθάρισης είναι ο λόγος που οι ζημιωθέντες δεν στρέφονται ακόμη μαζικά κατά του Δημοσίου για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους, παρ’ όλο που υπάρχουν στοιχεία για πλημμελή έλεγχο από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο χορηγούσε στην εταιρεία πιστοποιητικά φερεγγυότητας.
«Υπήρχε ένα ενδεχόμενο να έχουμε παραγραφή στη διετία. Ομως, οι νομικοί σύμβουλοι του συλλόγου μας ξεκαθαρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η παραγραφή γίνεται μετά την πενταετία», αναφέρει ο Νίκος Κεχαγιόγλου. Μέχρι σήμερα πάντως έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου και οι άνθρωποι του συλλόγου διευκρινίζουν πως προσδοκούν πολιτική λύση του προβλήματός τους πριν κινηθούν «μαζικά» προς τα δικαστήρια.
Προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας λύσης κινείται και το άρθρο 17 στο «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή στις αρχές του μήνα. Με το άρθρο αυτό παρέχονται κάποιες διευκολύνσεις στον ενδεχόμενο ανάδοχο του χαρτοφυλακίου της Ασπίς, καθώς οι απαιτήσεις δεν θα επιβαρύνουν την εταιρεία-ανάδοχο αλλά την εκκαθάριση.

2021-05-04T05:45:21+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok