Loading...

Ουδείς εποπτικός έλεγχος επί 15ετία στην «Ασπίς»
Σοβαρές ευθύνες σε πολλές δημόσιες Αρχές για τη δράση του Παύλου Ψωμιάδη

Της Ευγενιας Τζωρτζη

Η εκκόλαψη του φαινομένου Ψωμιάδη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία. Η φούσκα του Ομίλου «Ασπίς» δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς την εκκωφαντική απουσία της πολιτείας, ο εποπτικός ρόλος της οποίας υπήρξε πλημμελής και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Το έλλειμμα εποπτείας ακουμπά όλες τις δημόσιες αρχές που ευθύνονται για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, όπως η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εφορία ακόμη και η Νομαρχία Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτει την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κρατικών φορέων για την αποτροπή ενός σκανδάλου με θύματα χιλιάδες ασφαλισμένους και ομολογιούχους, ενώ εξίσου εκκωφαντική είναι και η απουσία των δικαστικών αρχών, που καλούνται τώρα με αρκετή καθυστέρηση να καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

Οι απαρχές του σκανδάλου της «Ασπίς Πρόνοια» θα πρέπει να αναζητηθούν ήδη από το 1995, με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της ήδη εισηγμένης εταιρείας «Ηλιος». Οι προεγγραφές, εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό που έχει ξεκινήσει ο μέτοχος της «Ασπίς Πρόνοια», προκειμένου να συγκεντρώσει τα χρήματα για την εξαγορά του ποσοστού της Aegon, εκτοξεύουν τη μετοχή στις 3.000 δρχ. για να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες στις 300 δρχ.
Ο χρηματιστηριακός παροξυσμός της περιόδου επέτρεψε στον Παύλο Ψωμιάδη να περάσει ανενόχλητος την είσοδο του Χρηματιστηρίου αν και κάποιοι θεωρούν ότι η περίοδος εκείνη εξέθρεψε παρόμοια φαινόμενα. Ωστόσο δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο για την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια, όταν το 2003 ο Παύλος Ψωμιάδης αποσπά από τα αποθεματικά της εταιρείας 30 εκατ. ευρώ, για να τοποθετήσει στη θέση τους εταιρικό ομόλογο της προσωπικής του εταιρείας «Ασπίς Ομιλος Εταιρειών».

Τη σκυτάλη του προσωπικού δανεισμού υπέρ του Παύλου Ψωμιάδη αναλαμβάνει η «Ασπίς Κάπιταλ», που συστήνεται το 2003 με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Η νέα εταιρεία του πολυσχιδούς ομίλου της «Ασπίς Πρόνοια» πιάνει αμέσως δουλειά. Στις 31 Μαρτίου του 2005 προχωρά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μέλη του οποίου είναι η σύζυγος και η κόρη του επιχειρηματία, στην πρώτη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί στις 3 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς νέα απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου 9,6 εκατ. ευρώ και στις 30 Νομεμβρίου 2005 με νέα απόφαση αποφασίζεται η έκδοση νέου ομολογιακού 10 εκατ. ευρώ. Εκτοτε ακολουθούν άλλες εννέα εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια στα 58,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σε καμία από αυτές τις εκδόσεις να έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περί δημόσιων εγγραφών, η οποία επιβάλλει την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τη γνωστοποίηση στους υποψήφιους επενδυτές του ρίσκου που αναλαμβάνουν, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε μια εταιρεία άγνωστης δραστηριότητας.

Νομικά κενάΟ αποκλειστικός μέτοχος της «Ασπίς Κάπιταλ» κάνει χρήση της δυνατότητας που επιτρέπει ο νόμος για τη μη υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου στην περίπτωση που οι εγγραφές είναι λιγότερες των 100 ατόμων και για μερίδα μικρότερη των 40.000 ευρώ και καταχρώμενος την γκρίζα ζώνη της νομοθεσίας προχωρά στον αθρόο προσπορισμό κεφαλαίων προς ίδιον όφελος, όπως τουλάχιστον στοιχειοθετεί το δικηγορικό γραφείο Μαρκουλάκου στην αγωγή που έχει καταθέσει για λογαριασμό των ομολογιούχων της «Ασπίς Κάπιταλ».
Η εταιρεία καταφέρνει σε διάστημα πέντε μόλις ετών να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 58,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι συστηματικά από το 2004 εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση, χωρίς ποτέ η Νομαρχία Αθηνών, αρμόδια για την τήρηση του νόμου 2190, να ενεργοποιήσει τη διάταξη για τη λύση της εταιρείας. Η συνδρομή της προϋπόθεσης λύσης της εταιρείας βάσει του άρθρου 47 και 48 του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών επισημαίνεται ήδη στο πιστοποιητικό των ελεγκτών στις 30 Απριλίου του 2005, χωρίς ωστόσο η σχετική διάταξη να ενεργοποιηθεί ποτέ.

Το οικόπεδο
Το 2005 ο Παύλος Ψωμιάδης αγοράζει οικόπεδο στα Σίμια Ευβοίας αντί τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, το οποίο στη συνέχεια τοποθετεί ως περιουσιακό στοιχείο για την κάλυψη των αποθεματικών της «Ασπίς Πρόνοια» στην τιμή των 30 εκατ. ευρώ. Η επιβεβαίωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πιστοποιείται από την αρμόδια εφορία και η διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης αποδέχεται τη σχετική γνωμοδότηση χωρίς διάθεση αμφισβήτησης.

Το 2006 ο ασφαλιστής Ματθαίος Σόλων καταγγέλλει στη διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης εικονικές αγοραπωλησίες οικοπέδων από ασφαλιστικές εταιρείες στα Ισθμια Κορινθίας. Στις εικονικές συναλλαγές συμμετέχει και η «Ασπίς Πρόνοια», αλλά η αρμόδια διεύθυνση δεν αναγνωρίζει ευθύνες, ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί ακόμη.

Επιτομή των καταγγελιών αποτελεί η αποκάλυψη, το 2007, του πρώην αναλογιστή της εταιρείας, κ. Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, για την παραποίηση, από τον μέτοχο της εταιρείας, των οικονομικών στοιχείων της «Ασπίς Πρόνοια». Η καταγγελία γίνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο παραπέμπει το θέμα στην Εισαγγελία, χωρίς ποτέ και πάλι η αρμόδια διεύθυνση να φτάσει σε βάθος την έρευνα και να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο…

2021-05-12T07:27:48+02:00
This website uses cookies and third party services. Ok